X

Rivalii din Libia semnează la Moscova un acord de încetare a ostilităţilor

Şeful guvernului libian de uniune naţională recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării, sunt aşteptaţi luni, la Moscova, pentru a semna un acord de încetare a focului, a anunţat un înalt responsabil libian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Semnarea acestui acord va deschide calea pentru relansarea procesului politic, a declarat preşedintele Consiliului de Stat (echivalentul Senatului), cu sediul la Tripoli, Khaled al-Meshri, la televiziunea Libya al-Ahrar.

Citeşte şi: Evo Morales vrea să-şi facă miliţii armate în Bolivia

Khaled al-Meshri a spus că îl va însoţi pe Fayez al-Sarraj la Moscova, în timp ce mareşalul Haftar îl va avea alături pe preşedintele parlamentului libian cu sediul estul ţării, Aguila Salah.

Într-un scurt discurs susţinut la televiziune, Fayez al-Sarraj le-a cerut libienilor “să întoarcă pagina”.

“Fac apel la toţi libienii să întoarcă pagina trecutului, să respingă discordia şi să strângă rândurile pentru a ne îndrepta către stabilitate şi pace”, a spus el.

O încetare a focului la iniţiativa Turciei şi Rusiei a intrat deja în vigoare duminică în Libia, după nouă luni de lupte sângeroase la porţile capitalei Tripoli, pe fondul temerilor privind o internaţionalizare tot mai mare a conflictului.

Citeşte şi: Vulcanul La Cumbre din Galapagos a intrat în erupţie

Mareşalul Khalifa Haftar, care încearcă din aprilie 2019 fără succes să cucerească Tripoli, a anunţat că forţele sale vor respecta încetarea focului, cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Rivalul său Fayez al-Sarraj a anunţat apoi o încetare a ostilităţilor.

În timpul zilei, cele două tabere s-au acuzat reciproc de mai multe încălcări.

Khaled al-Meshri a precizat că acordul de la Moscova prevede “forţe de supraveghere a aplicării” încetării focului, fără a furniza alte detalii privind natura lor sau ţara din care provin.

Tags: Aguila SalahFayez al-SarrajKhaled al-MeshriKhalifa Haftarlibiamoscovarusiatripoliturcia
Categorii: Știrile zilei