X

Rivalul lui Netanyahu sprijină retragerea din colonii

Principalul rival al premierului israelian Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, şi-a exprimat sprijinul pentru evacuarea coloniilor israeliene, în primul său interviu de după anunţarea candidaturii pentru alegerile legislative din aprilie, relatează dpa.

“Trebuie să găsim un mijloc prin care să nu controlăm alţi oameni”, a declarat Benny Gantz pentru cotidianul Yediot Ahronot, precizând în acelaşi timp că securitatea este principala îngrijorare a Israelului.

El a salutat felul în care Israelul s-a retras din Gaza în 2005.

“A fost o mişcare legală, acceptată de guvernul israelian şi pusă în aplicare de Ministerul Apărării israelian şi de colonişti într-un mod dureros, dar oportun. Trebuie să învăţăm această lecţie şi să o implementăm şi în alte locuri”, a spus el.

Subiectul retragerii din Gaza este controversat în Israel. Mişcarea islamistă Hamas a preluat controlul asupra enclavei un an mai târziu, iar atacurile cu rachetă asupra Israelului s-au intensificat în anii care au urmat, determinând Israelul să impună o blocadă împotriva Fâşiei Gaza.

Retragerea din Gaza a fost unilaterală, dar partidul lui Gantz a clarificat după interviu că “într-un guvern Gantz nu vor exista decizii unilaterale în privinţa evacuării de colonii”.

Gantz este un fost şef de Stat Major al armatei şi preşedintele Partidului Rezistenţei din Israel, care a fost lansat în decembrie. 

Tags: Benjamin NetanyahuBenny GantzcisiordaniacoloniiGazahamasisrael
Categorii: Sinteze