X

RO-Alert în România despre posibilitatea căderii resturilor de drone: Mesajul, emis prima dată și în Constanța. Ce spune MApN

RO-Alert în România despre posibilitatea căderii resturilor de drone: Mesajul, emis prima dată și în Constanța. Ce spune MApN

Un mesaj RO-Alert a fost emis duminică dimineață, în jurul orei 03:00, în județele Constanța și Tulcea prin care populația a fost avertizată despre despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și îndrumată să se adăpostească în beciuri și adăposturi de protecție civilă.

Mesajul a fost primit de mai multe ori în ultimii doi ani de populația din Tulcea care era avertizată cu privire la potențialul pericol al căderii resturilor de drone în contextul războiului din Ucraina, aflată peste mal de Dunăre, dar este o premieră pentru populația din Constanța, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Ministerul Apărării a transmis că două aeronave F-16 au monitorizat situația și au observat o dronă care a intrat în spațiul României apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina.

Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat printr-un mesaj pe Telegram că dronele ”au încălcat spațiul aerian al României”. Acestea au fost lansate în sudul Odesei, spun autoritățile ucrainene, și ar fi căzut pe teritoriului Sabangiei, un sat care aparține de comuna tulceană Sarichioi.

 O analiză Info Sud-Est de la finalul anului 2022 arăta că sub 3% din români ar avea loc în adăposturile de protecție civilă în caz de nevoie, conform informațiilor colectate de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară. De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar avea loc în refugii. În Constanța și Tulcea în jur de 3-4% din populație ar găsi loc în adăposturile de protecție.

Localnicii au postat pe Facebook video cu atacuri de peste Dunăre, care se aud din Periprava (localitatea tulceană C.A. Rosetti), susțin aceștia.

Context

Cele mai recente secvențe în care populația a fost avertizată cu privire la posibilitatea căderii resturilor de dronă pe teritoriul României au fost la finalul lui iulie, când două alerte au fost emise în 24 de ore, când Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, și finalul lui august. În ambele cazuri, dar și în altele, Ministerul Apărării a ridicat două aeronave F-16 din Baza 86 Borcea, pentru a monitoriza situația aeriană.

Anterior acestor episoade, populația din nordul județului Tulcea a fost de asemenea avertizată prin RO-Alert, cu privire la diferite fragmente care ar putea să cadă pe teritoriul localităților de la graniță.

Mai mult, în martie 2024 Ministerul Apărării a confirmat într-un comunicat că ”elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei”. Publicația locală DeBraila. ro arăta că fragmentele au căzut la doar 8 km de orașul Brăila.

Și în februarie 2024, mai multe mesaje RO-Alert au fost transmise locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail, aflate foarte aproape de localitățile românești.

Și în decembrie 2023 o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, iar NATO a transmis că nu există niciun motiv de îngrijorare sau pentru care să credem că teritoriul românesc a fost atacat intenționat. Atunci, o dronă a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu și a produs un crater de circa 1,5 m adâncime  .

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

O altă dronă a căzut aproape de Plauru, în octombrie 2023. Ministerul Apărării Naționale preciza că echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Până la acel moment alte trei drone au mai fost depistate pe teritoriul României în 2023. În afara dronelor din octombrie, de la Plauru, o altă dronă s-a prăbușit în România la mijlocul lunii septembrie de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea.
Aceasta era similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat atunci Ministerul Apărării Naționale. Rusia utilizează în atacurile asupra Ucrainei atât drone produse intern, cât și drone iraniene Shahed, numite și drone kamikaze.

 

Tags: ConstanțaDobrogeadroneMApN
Externe