Robert Kennedy îşi suspendă campania prezidenţială din SUA şi anunţă că îl susţine pe Trump

Publicat:

Robert Kennedy îşi suspendă campania prezidenţială din SUA şi anunţă că îl susţine pe Trump

Candidatul independent la preşedinţia SUA Robert F. Kennedy Jr. a anunţat vineri că îşi suspendă campania şi că îl susţine pe republicanul Donald Trump, punând capăt unei candidaturi prezidenţiale pe care a început-o ca democrat şi a continuat-o ca independent, mizând pe unul dintre cele mai cunoscute nume din politica americană, relatează Reuters.

Kennedy a declarat că s-a întâlnit de mai multe ori cu Trump şi cu consilierii săi şi a aflat că sunt de acord asupra unor probleme precum securitatea frontierelor, libertatea de exprimare şi încetarea războaielor. “Există încă multe probleme şi abordări asupra cărora continuăm să avem diferenţe foarte serioase”, a recunoscut el, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Kennedy a declarat că îşi va retrage numele de pe buletinul de vot în 10 state intens disputate, care ar putea determina rezultatul alegerilor, dar va rămâne candidat în alte state.

Campania sa a declarat că se teme că rămânerea în cursă a lui JFK jr. ar lua din sprijinul fostului preşedinte Trump, care este blocat într-o competiţie strânsă cu vicepreşedintele democrat Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.

CINE ESTE RFK JR.

Militant pentru mediu, activist antivaccinist şi fiu şi nepot a doi titani ai politicii democrate, care au fost asasinaţi în timpul turbulenţilor ani 1960, Kennedy a intrat în cursă în aprilie 2023 ca adversar al preşedintelui Joe Biden pentru nominalizarea democrată.

În condiţiile în care alegătorii de la acea vreme erau dezamăgiţi atât de Biden, din cauza vârstei, cât şi de Trump, care se confrunta cu probleme juridice, interesul pentru Kennedy a crescut vertiginos. Acesta şi-a schimbat planurile şi a decis să candideze ca independent, iar un sondaj Reuters/Ipsos din noiembrie 2023 arăta că JFK jr. atrage sprijinul a 20% dintre americani într-o cursă în trei cu Biden şi Trump.

El a difuzat o reclamă în timpul Super Bowl din februarie 2024 care îl invoca pe tatăl său, senatorul american Robert F. Kennedy, şi pe unchiul său, preşedintele american John F. Kennedy, şi a stârnit indignarea unei mari părţi a familiei sale de profil înalt, care i-a condamnat campania.

Pentru o perioadă, atât campania lui Biden, cât şi cea a lui Trump au dat semne că sunt îngrijorate că Kennedy ar putea atrage suficient sprijin pentru a schimba rezultatul alegerilor. Acesta s-a confruntat cu o luptă dificilă pentru a obţine înscrierea pe buletinul de vot ca independent în unele state, dar şi-a asigurat poziţii-cheie, inclusiv în Georgia, Michigan, Minnesota şi Carolina de Nord – jumătate dintre statele aşa-numite „competitive”, care este de aşteaptat să determine rezultatul alegerilor.

Dar, pe măsură ce cursa s-a schimbat rapid în ultimele două luni – Trump supravieţuind unei tentative de asasinat, iar Biden, în vârstă de 81 de ani, cedând presiunilor din partea propriului partid şi predându-i ştafeta Kamalei Harris – interesul alegătorilor pentru Kennedy, în vârstă de 70 de ani, a scăzut. Un sondaj Ipsos realizat la începutul acestei luni a arătat că sprijinul său la nivel naţional a scăzut la 4%, o cifră infimă, dar care ar putea fi semnificativă într-o cursă strânsă precum actuala confruntare Trump-Harris.

Campania sa a semnalat în ultimele câteva zile că urmează o schimbare, aşa cum a stabilit şi Kennedy în discursul său din Phoenix. Colega sa de cursă, Nicole Shanahan, care candida pentru vicepreşedinţie, a declarat într-un interviu anterior că, dacă rămân în cursă ca independenţi, i-ar putea creşte şansele lui Harris.

UN LOC ÎN ADMINISTRAŢIA TRUMP?

În schimbul susţinerii lui Trump, Kennedy speră la un loc într-o eventuală administraţie Trump, a declarat miercuri pentru Reuters un comitet care îl susţine pe Kennedy. De asemenea, el doreşte ca Trump să îi permită mişcării sale politice să continue într-un fel sau altul, ceea ce presupune să rămână pe buletinul de vot în unele state.

Kennedy s-a prezentat ca un outsider politic. El a declarat pentru Reuters într-un interviu din martie că, dacă va fi ales preşedinte, nu va restricţiona avortul, va abroga multe prevederi ale Legii de reducere a inflaţiei semnată de Biden şi va încerca să închidă graniţa sudică pentru imigranţii care intră ilegal în SUA. El a oferit, de asemenea, un sprijin ferm Israelului.

Mega-donatorul lui Trump, Timothy Mellon, un moştenitor bancar în vârstă de 82 de ani, a donat milioane de dolari în acest ciclu electoral în sprijinul lui Kennedy şi a donat 75 de milioane de dolari în sprijinul lui Trump, conform înregistrărilor Comisiei electorale federale până la 31 iulie. Shanahan a donat peste 15 milioane de dolari pentru campania lui Kennedy, conform declaraţiilor FEC.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Într-un videoclip al unei convorbiri telefonice postat online luna trecută, Trump i-a sugerat lui Kennedy că ar putea face ceva pentru a-i sprijini campania. La scurt timp după aceea, ambii candidaţi au vorbit la o zi distanţă unul de celălalt la o conferinţă bitcoin din Nashville.

Partidul Democrat a fost tăios în opoziţia sa faţă de candidatura lui Kennedy, inclusiv prin contestaţii legale împotriva accesului său la vot, pe măsură ce creştea îngrijorarea că Kennedy ar putea afecta şansele partidului în noiembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima operă de artă din seria de animale Banksy a fost eliminată de Grădina Zoologică din Londra

Ultima operă de artă din seria de animale Banksy a fost eliminată de Grădina Zoologică din Londra Desenată pe un oblon de la intrarea în...

Samsung recheamă 1 milion de aragazuri pentru a preveni incendiile cauzate accidental de animale de companie

Samsung recheamă 1 milion de aragazuri pentru a preveni incendiile cauzate accidental de animale de companie Samsung recheamă unele tipuri de aragazuri electrice comercializate în...

Cum a ajuns fiica lui Ștefan cel Mare cea mai puternică femeie din Rusia. Povestea de roman a frumoasei Olena

Cum a ajuns fiica lui Ștefan cel Mare cea mai puternică femeie din Rusia. Povestea de roman a frumoasei Olena Elena Mușat sau Olena cum...

Ruşii l-au omagiat ca pe un patriot pe Evgheni Prigojin, la un an de la moartea sa

Ruşii l-au omagiat ca pe un patriot pe Evgheni Prigojin, la un an de la moartea sa Persoanele îndoliate s-au adunat vineri la un cimitir...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.