X

Rodrigo Duterte denunţă globalizarea şi ‘fuga creierelor’ în ţările cu economii prospere

Globalizarea “a afectat grav economiile” sărace, a declarat joi preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, vorbind în special despre fuga în ţările mai bogate a celor mai pregătiţi tineri din statele din Asia de Sud-Est, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu o retorică antiglobalizare asemănătoare cu cea a preşedintelui american Donald Trump, Rodrigo Duterte a spus că, “într-o anumită măsură, globalizarea a afectat grav economiile sărace”, la un summit al ţărilor din Asia-Pacific (APEC) care are loc la Danang, în Vietnam.

Donald Trump va participa la rândul său la acest summit şi va susţine vineri un discurs extrem de aşteptat de mediile economice.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

“Cei mai buni dintre tinerii noştri au tendinţa să plece în locuri unde economia prosperă”, ca Statele Unite, şi-a exprimat regretul preşedintele filipinez.

Peste 10 milioane de filipinezi lucrează în străinătate, echivalentul a 10% din populaţie.

Duterte a cerut astfel ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) să accelereze integrarea economică pentru a putea să-i ţină pe lucrătorii calificaţi şi să îi pregătească “pe cei care rămân”.

“Avem nevoie de integrare, de coeziune şi să acţionăm ca o entitate unică”, a adăgat el, oferind ca exemplu Uniunea Europeană.

Reuniţi de miercuri pentru două zile, miniştrii din Asia-Pacific nu au reuşit joi să se pună de acord asupra unei declaraţii comune privind liberul-schimb, fiind destabilizaţi de noua poziţie a SUA.

“Resimţim în prezent efectul Trump asupra APEC”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică participantă la negocieri, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Spunând că acordurile de liber-schimb sunt proaste pentru ţara sa şi pentru piaţa americană a locurilor de muncă, Donald Trump a pus sub semnul întrebării numeroase acorduri de liber schimb de la venirea sa la putere. 

Tags: APEC (Forumul de cooperare economică Asia-Pacific)Donald TrumpfilipineglobalizareRodrigo Duterteuniunea europeana
Categorii: Știrile zilei