Rodrigo Duterte NU mai candidează pentru o poziţie de senator în Filipine

Publicat:

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a renunţat să mai candideze la alegerile din 2022 pentru Senat, a anunţat marţi Comisia guvernamentală însărcinată cu supervizarea alegerilor, la o lună după ce Duterte îşi prezentase candidatura în ultimul minut, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

“Preşedintele şi-a depus cererea de retragere din alegerile senatoriale”, a anunţat pe Twiter purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru alegeri, James Jimenez.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Nu a fost oferit niciun motiv pentru această bruscă decizie de a renunţa să participe la alegeri naţionale în care se vor confrunta, în luna mai, mii de candidaţi, pentru 18.000 de mandate, începând cu cel al preşedintelui până la cele de consilieri municipali.

Această candidatură pentru alegerile senatoriale a fostului preşedinte Duterte, împiedicat de Constituţie să candideze pentru un al doilea mandat la funcţia supremă, a fost percepută drept o manevră pentru a rămâne în politică, în timp ce războiul său împotriva drogurilor face obiectul unei anchete internaţionale.

Duterte a anunţat iniţial că va candida la funcţia de vicepreşedinte, înainte să afirme că se retrage din politică, apoi să-şi depună candidatura în alegerile senatoriale.

Retragerea lui nu înseamnă neapărat că Rodrigo Duterte, 76 de ani, intenţionează să-şi ia liber de la politică după alegerile prezidenţiale din mai. Potrivit legislaţiei electorale din Filipine, el ar putea să înlocuiască un alt candidat ce are acelaşi nume de familie în timpul alegerilor locale sau naţionale din luna mai.

Fiica lui, Sara Duterte-Carpio, candidează la funcţia de vicepreşedinte al ţării, în timp ce fiul său, Sebastian, este în cursă pentru primăria oraşului Davao, bastionul familiei în sudul Filipinelor.

Potrivit lui Antonio Contreras, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea De La Salle din Manila, Duterte ar putea “încheia un acord” pentru a se asigura că viitorul preşedinte îl va proteja în faţa urmăririlor penale în Filipine sau la Curtea Penală Internaţională.

Actualul favorit pentru preşedinţia Filipinelor este fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, potrivit unui recent sondaj al reputatului Institut Social Weather Stations. Ferdinand Marcos Jr este urmat în sondaje de vicepreşedinta în exerciţiu Leni Robredo, în opoziţie faţă de Duterte, apoi de primarul Manilei, Francisco Domagoso, şi de fosta vedetă a boxului Manny Pacquiao.

Sara Duterte-Carpio, aflată multă vreme în fruntea sondajelor, a format o alianţă cu Marcos Jr.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Rodrigo Duterte era aliat al familiei Marcos, exilată în SUA după înlăturarea umilitoare a dictatorului în 1986.

Însă actualul preşedinte s-a arătat recent critic la adresa lui Marcos Jr, pe care l-a descris drept “un lider slab (…), împovărat de bagaje”.

Duterte a acuzat de asemenea un candidat la preşedinţie, fără a da nume, că ar consuma cocaină, ceea ce a determinat mai mulţi candidaţi, printre care Marcos Jr, să anunţe că testele lor pentru depistarea drogurilor sunt negative. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European Noua alianță de partide de extremă dreapta a premierului ungar Viktor Orban din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.