X

Rodrigo Duterte a ordonat poliţiei să reia operaţiunile antidrog

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat marţi poliţiei să reia operaţiunile antidrog, la mai mult de două luni de când liderul de la Manila a cerut forţelor de poliţie să oprească aceste operaţiuni pe fondul criticilor legate de uciderea a trei adolescenţi în cadrul campaniei împotriva traficului de droguri, relatează dpa, potrivit agerpres .

În timp ce Philippine Drug Enforcement Agency (PDEA) va rămâne principalul organism în lupta împotriva drogurilor, poliţia naţională “îşi va relua operaţiunile de sprijin” în cadrul campaniei, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque.

El a afirmat că Duterte a ordonat poliţiei să-şi reia rolul în cadrul campaniei în contextul “unei creşteri a activităţilor cu droguri ilegale şi a crimelor” după ce poliţia a fost nevoită să preda PDEA controlul operaţiunilor antidrog pe 10 octombrie.

Citește și : Amber Rudd a declarat că atacul terorist de la Manchester ar fi putut fi împiedicat

Campania lui Duterte împotriva drogurilor ilegale a fost amplu criticată de guverne străine şi de organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, în contextul unui şir de asasinate în rândul consumatorilor şi al traficanţilor de droguri care ar fi fost comise de poliţie şi de presupuşi asasini voluntari.

Cel puţin 3.850 de persoane au fost ucise în operaţiuni ale poliţiei împotriva consumatorilor şi a traficanţilor de droguri începând din 30 iunie 2016, când Duterte a preluat puterea, până pe 16 septembrie anul acesta, potrivit datelor poliţiei.

Autorităţile investighează de asemenea moartea a 11.000 de persoane pentru a determina dacă uciderea lor a fost legată de drogurile ilegale şi dacă au fost ucişi de asasini plătiţi sau voluntari.

Tags: manilaoperaţiunile antidrogPhilippine Drug Enforcement AgencyRodrigo Duterte
Categorii: Știrile zilei