Rodrigo Rato, fost şef al FMI, vizat de un nou proces pentru corupţie

Publicat:

Fostul director al FMI Rodrigo Rato va face obiectul unui nou proces pentru corupţie, a anunţat miercuri justiţia spaniolă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aflat deja în închisoare pentru deturnare de fonduri, fostul director al Fondului Monetar Internaţional între 2004 şi 2007 va fi judecat alături de alte 12 persoane pentru “presupuse acte de corupţie în mediu privat”, a indicat tribunalul superior din Madrid.


Citește și : Sebastian Kurz încearcă să ţină pe linia de plutire un guvern minoritar

Parchetul anticorupţie a cerut patru ani de închisoare şi 2,5 milioane de euro amendă împotriva lui Rato, în vârstă de 70 de ani şi care în octombrie anul trecut a fost deja condamnat definitiv la alţi patru ani şi jumătate pentru deturnare de fonduri în perioada în care a condus banca spaniolă Bankia, între 2010 şi 2012.

De la finele lui noiembrie, Rato este acuzat într-un alt proces legat tot de Bankia, dar privind de această dată listarea presupus frauduloasă la bursă a băncii, în 2011. Rodrigo Rato este acuzat că a falsificat conturi şi i-a escrocat pe investitori, după ce banca, odată listată, a ajuns în pragul falimentului şi a trebuit “salvată” cu ajutorul unei costisitoare intervenţii a statului.

Salvarea istorică a Bankia a obligat atunci Madridul să ceară de la Uniunea Europeană 41,3 miliarde de euro, în 2012, pentru a evita prăbuşirea întregului sector bancar.

Noul proces anunţat miercuri are în vedere favorurile care ar fi fost acordate de conducerea băncii agenţiilor de publicitate Publicis şi Zenith în schimbul unei mite în valoare totală de două milioane de euro.

Fiecare din părţile implicate va trebui să depună o cauţiune de circa 4,5 milioane de euro pentru a împiedica sechestrarea bunurilor, se precizează într-un comunicat al tribunalului din Madrid.

Rodrigo Rato nu a fost primul şef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn, a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de preşedinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, a fost găsită vinovată de neglijenţă de Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), deşi nu a fost condamnată la închisoare sau la plata vreunei amenzi, într-un dosar de arbitraj datând din perioada în care ocupa postul de ministru de Finanţe.

Citește și : Primarul demis al Istanbulului denunţă ‘minciunile’ folosite pentru anularea victoriei sale

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.