Rohani către Macron: Iranul nu intenţionează să domine în Orientul Mijlociu

Publicat:

Iranul ‘nu caută să domine’ în Orientul Mijlociu (OM), i-a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat al preşedinţiei iraniene, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Prezenţa noastră în Irak şi în Siria este o invitaţie adresată guvernelor acestor ţări pentru contracararea terorismului (…). Iranul nu caută să domine (regiunea)’, a declarat Rohani către omologul său francez, cu câteva zile după ce Franţa şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ‘tentaţiile hegemonice’ ale Teheranului în Orientul Mijlociu.


‘Obiectivul nostru este să acţionăm pentru pace şi securitate, şi să evităm dezmembrarea ţărilor din regiune’, a dat asigurări preşedintele iranian în timpul acestei întrevederi. ‘După Daesch (acronimul în arabă al grupării Statul Islamic), trebuie de asemenea luptat împotriva altor grupări teroriste’, a adăugat el.

Citeşte şi: Iranul proclamă SFÂRŞITUL Statului Islamic în Siria şi Irak

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la 16 noiembrie cu omologul său saudit Adel al-Jubeir, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat că Franţa este preocupată de ‘tentaţia hegemonică’ a Iranului în Orientul Mijlociu şi a subliniat în special programul de rachete balistice al Teheranului.

Ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit ‘rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări’ provoacă preocupări.

Vinerea trecută, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca ‘Iranul să aibă o strategie regională mai puţin agresivă’ şi să fie clarificată ‘politica sa balistică ce pare a fi nestăpânită’.

Preşedintele francez, care şi-a făcut publică intenţia de a se deplasa în Iran în timpul anului 2018, şi-a exprimat vineri dorinţa de a ‘dialoga’ cu Teheranul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.