X

Rohani către Macron: Iranul nu intenţionează să domine în Orientul Mijlociu

Iranul ‘nu caută să domine’ în Orientul Mijlociu (OM), i-a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat al preşedinţiei iraniene, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Prezenţa noastră în Irak şi în Siria este o invitaţie adresată guvernelor acestor ţări pentru contracararea terorismului (…). Iranul nu caută să domine (regiunea)’, a declarat Rohani către omologul său francez, cu câteva zile după ce Franţa şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ‘tentaţiile hegemonice’ ale Teheranului în Orientul Mijlociu.

‘Obiectivul nostru este să acţionăm pentru pace şi securitate, şi să evităm dezmembrarea ţărilor din regiune’, a dat asigurări preşedintele iranian în timpul acestei întrevederi. ‘După Daesch (acronimul în arabă al grupării Statul Islamic), trebuie de asemenea luptat împotriva altor grupări teroriste’, a adăugat el.

Citeşte şi: Iranul proclamă SFÂRŞITUL Statului Islamic în Siria şi Irak

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la 16 noiembrie cu omologul său saudit Adel al-Jubeir, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat că Franţa este preocupată de ‘tentaţia hegemonică’ a Iranului în Orientul Mijlociu şi a subliniat în special programul de rachete balistice al Teheranului.

Ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit ‘rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări’ provoacă preocupări.

Vinerea trecută, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca ‘Iranul să aibă o strategie regională mai puţin agresivă’ şi să fie clarificată ‘politica sa balistică ce pare a fi nestăpânită’.

Preşedintele francez, care şi-a făcut publică intenţia de a se deplasa în Iran în timpul anului 2018, şi-a exprimat vineri dorinţa de a ‘dialoga’ cu Teheranul.

Tags: Emmanuel MacronfrantaHassan RohaniIrakIransiria
Categorii: Sinteze