Rohovei: Vom fi foarte prompți la orice încercare din stânga Nistrului de a provoca diversiuni la graniță

Publicat:

Rohovei: Vom fi foarte prompți la orice încercare din stânga Nistrului de a provoca diversiuni la graniță

Ucraina pledează, în continuare pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, dar avertizează că va fi „foarte promptă” în cazul în care vor exista tentative de provocare a „diversiunilor” la graniță.  

Citește și: Fermierii anunță noi proteste în Chișinău. Autoritățile au la dispoziție cinci zile


„Ucraina este pentru reglementarea pașnică a acestui conflict, dar  va fi foarte promptă când se vor încerca unele provocări din partea celor din stânga Nistrului, de fapt celor care controlează situația – FSB-ul rus și alte servicii speciale. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina,  chiar dacă se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare din stânga Nistrului să provoace diversiuni sau provocări la graniță cu Ucraina”, a declarat, în această dimineață, Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, după o întrevedere pe care a avut-o cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Totodată, Rohovei a specificat că formatul „5+2” al negocierilor privind reglementarea transnistreană  nu mai este valabil, în condițiile în care Ucraina nu se „poate așeza la masa tratativelor cu statul agresor”, adică Federația Rusă.

„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp, am constatat, astăzi, că acest format internațional este nefuncțional. Principala cauza este prezenta în cadrul lui a unui stat, care nu mai are nici dreptul moral, nici dreptul legal de a participa la astfel de tratative. Un stat care barbar încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru. Ucraina sta ferm pe poziție de a nu se așeză la masa de tratative cu Federația Rusă”, a reiterat Rohovei.

La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian,  a  accentuat că reglementarea problemei transnistrene nu poate avea loc decât pe cale pașnică, iar declarațiile Tiraspolului referitoare la o eventuală suprimare a regiunii nu sunt decât provocări.

„Tiraspolul încearcă să demonstreze că Ucraina și Republica Moldova ar planifica o acțiune împotriva regiunii. Vreau sa subliniez încă o data că R. Moldova este determinata să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Această poziție este susținută și de colegii noștri  de la Kiev. Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de altfel a regiunii transnistrene”, a menționat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a specificat că soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică și că   „nu există o alta soluție” decât reintegrarea plenara a acestei regiuni, iar orice alte scenarii „nu pot di luate în calcul”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o ‘presiune mai mare’

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o 'presiune mai mare' Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri...

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro Comisia Europeană a anunţat miercuri că...

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma...

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii Republica Moldova a exportat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.