X

Roma nu are informații despre cazul unui diplomat nord-coreean din Italia ce ar fi cerut azil politic

Ministerul de Externe de la Roma a transmis că nu are cunoștință despre cazul unui diplomat nord-coreean din Italia care ar fi solicitat azil politic într-o țară occidentală, informează agenția de știri Reuters, citând o sursă diplomatică, potrivit mediafax.

O altă sursă diplomatică a transmis că nu are informații că diplomatul nord-coreean, Jo Song Gil, ar fi solicitat azil politic în Italia, adăugând că regimul de la Phenian a anunțat luna trecută că va trimite un nou emisar la Roma.

Citește și : SUA somează Iranul să sisteze toate activităţile balistice şi spaţiale

Agenția de știri Yonhap a anunțat joi că Jo Song-gil, însărcinat cu afaceri ad interim, conducătorul interimar al Ambasadei Coreei de Nord la Roma, ar fi solicitat protecție din partea autorităților italiene, diplomatul solicitând azil politic într-o țară terță, posibil Coreea de Sud.

Jo Song-gil, care a fost trimis în Italia în mai 2015, conduce misiunea diplomatică nord-coreeană din această țară după expulzarea ambasadorului Mun Jong-nam, în octombrie 2017, în urma celui de-al șaselea test atomic efectuat de regimul de la Phenian.

Se pare că diplomatul a luat decizia de a cere azil politic după ce a primit ordinul de a reveni la Phenian.

Este posibil ca educația copiilor săi să fie un motiv pentru solicitarea de azil politic, la fel cum a fost cazul lui Thae Yong-ho, un diplomat de la Ambasada nord-coreeană de la Londra, care a fugit în Coreea de Sud în 2016.

Citește și : De ce Juncker foloseşte avioane private? Explicațiile Comisiei Europene

Cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo a relatat că diplomatul se ascunde într-un “loc sigur”, alături de familia sa, citând o sursă diplomatică.

Astfel de dezertări ale unor oficiali nord-coreeni de rang înalt sunt rare, iar media nord-coreeană insistă că astfel de dezertări fac parte dintr-un complot extern cu scopul subminării regimului de la Phenian.

Tags: azil politicemisaritaliaMun Jong-Namnord-coreeanPhenianroma
Categorii: Diaspora