X

Roma, preocupată de riscul unei crize umanitare în Libia

Şeful guvernului italian Giuseppe Conte şi-a exprimat joi preocuparea privind riscul unei crize umanitare în Libia şi a consecinţelor sale asupra mişcărilor migratorii, în special către Italia, relatează AFP, scrie Agerpres.

“Continuarea luptelor şi creşterea numărului de morţi, acum estimat la câteva sute, precum şi a numărului de răniţi şi persoane dispărute, semnalează riscul concret al unei crize umanitare pe care trebuie să o dezamorsăm rapid”, a declarat Conte în faţa deputaţilor italieni.

Citește și : La est de Londra, susţinătorii Brexitului îşi exprimă frustrarea şi exasperarea faţă de o nouă amânare

“Urgenţa umanitară, cu consecinţele sale asupra fluxurilor migratorii, impune determinare şi o acţiune rapidă”, a adăugat şeful guvernului italian.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), luptele între forţele mareşalului Khalifa Haftar, personaj de prim-plan din estul libian care vrea să cucerească Tripoli, sediul guvernului de uniune naţională, recunoscut de comunitatea internaţională, s-au soldat cu 56 de morţi într-o săptămână.

Mareşalul Haftar speră, cu ajutorul grupării militare pe care o conduce, denumită Armata naţională libiană (ANL), să-şi extindă controlul asupra vestului acestei ţări petroliere, din care controlează deja estul şi, mai recent, sudul.

La rândul lor, forţele care sunt de partea guvernului de uniune naţională sunt hotărâte să desfăşoare o ofensivă generalizată.

Conte a adăugat că este în contact “cu cei doi principali actori, şeful guvernului (de uniune naţională Fayez al) Sarraj şi mareşalul Haftar, cu cel din urmă de câteva ore prin intermediul unui emisar”.

Şeful guvernului italian a insistat asupra necesităţii de a ajunge rapid la o încetare a focului.

Potrivit lui, luptele din Libia sunt rezultatul unor “slăbiciuni structurale ale contextului local, dar şi al influenţelor externe”, însă nu a numit ţările vizate.

Citește și : Julian Assange, inculpat în SUA pentru piraterie informatică

Fostă putere colonială în Libia, Italia este singura ţară occidentală care şi-a redeschis ambasada la Tripoli. Aceasta îşi continuă activităţile, în pofida luptelor.

Italia este foarte angajată în eforturile de stabilizare a Libiei, atât pentru a apăra interesele companiilor italiene – în special grupul petrolier Eni -, cât şi pentru a evita noi plecări masive ale migranţilor în direcţia coastelor sale.

Tags: Giuseppe ConteKhalifa Haftarlibiamaresalul HaftarOMStripoli
Categorii: Diaspora