Roma şi Parisul vor lucra la ‘iniţiative’ privind Libia: ‘Criza poate deveni periculoasă’

Publicat:

Franţa şi Italia vor lucra la ”iniţiative” privind Libia, unde nu există o soluţie militară la criză, care ar putea deveni ”periculoasă”, au anunţat vineri la Roma miniştrii lor de externe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Nu există o soluţie militară care să permită rezolvarea problemelor politice complexe din Libia”, a declarat ministrul italian de externe Enzo Moavero Milanesi într-o conferinţă de presă la încheierea unei întâlniri cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian.


Citește și : Gruşko: Moscova efectuează modernizarea forţelor sale din Marea Neagră ca răspuns la consolidarea prezenţei NATO

”Criza poate deveni periculoasă”, deoarece ”sunt acolo elementele unei deteriorări”, a avertizat Le Drian într-o întâlnire cu presa. Franţa şi Italia lucrează deci strâns în acest dosar, deoarece, în opinia lui Le Drian, ”nu vor exista progrese posibile în Libia fără o înţelegere franco-italiană solidă”. Este cazul astăzi, a subliniat ministrul francez, dând asigurări că dificultăţile din ultimele luni dintre Franţa şi Italia au rămas în urma lor.

Cei doi miniştri au promis ”iniţiative” în dosarul libian, fără să ofere însă detalii, explicând îndeosebi că ele vor face obiectul unei viitoare reuniuni la Roma la nivel de înalţi diplomaţi din Franţa, Italia şi din ţări direct interesate de criza din Libia.

Până atunci, ”trebuie să se ajungă cât mai repede posibil la o încetare a focului”, a declarat ministrul italian, insistând asupra unei convergenţe ”totale” de opinii între Roma şi Paris pe această temă.

Întrebat despre acuzaţiile recurente în Italia referitoare la sprijinul francez pentru mareşalul Khalifa Haftar, care a lansat o ofensivă împotriva Tripoli, Le Drian a reiterat poziţia Franţei privind o încetare imediată a focului şi un dialog politic. ”Mesajul nostru este clar”, a insistat el.

Citește și : Congresul SUA somează Administrația Trump să trimită versiunea completă a raportului MUELLER

Referitor la recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a ”rolului semnificativ” al mareşalului Haftar în lupta împotriva terorismului, Moavero a considerat legitimă această recunoaştere, subliniind totuşi că nici un obiectiv nu poate justifica un conflict armat sau un război civil.

”Constat că instabilitatea pregăteşte terenul pentru terorism. Este important mai întâi să se revină la stabilitate”, a adăugat la rândul său Le Drian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.