X

Roma vrea să impună o taxă pentru turiști la Fontana di Trevi

Roma vrea să impună o taxă pentru turiști la Fontana di Trevi

Capitala Italiei, una dintre cele mai vizitate destinații la nivel global, intenționează să limiteze excesele turismului și în special „lipsa de respect” a vizitatorilor faţă de unul dintre simbolurile orașului: Fontana di Trevi.

Prin urmare, Roma ar putea introduce în curând un bilet pentru a vizita emblematica fântână din secolul al XVIII-lea, cu scopul de a reduce aglomerația și de a promova un turism mai responsabil, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

„Personal, aș fi în favoarea evaluării unei noi forme de acces, limitat și temporizat, la Fontana di Trevi”, a declarat pentru Corriere della Sera Alessandro Onorato, consilierul pentru turism al municipiului Roma.

Citeşte şi: Caz șocant în sudul țării: O fată de 12 ani a născut după ce a fost violată de frații mai mari – Stiripesurse.md

Consilierul a explicat că s-ar trata de un „sistem de rezervare a biletelor”, care ar fi gratuit pentru romani și ar avea costul simbolic de un euro pentru turiști.

Roma vrea să impună o taxă pentru turiști la Fontana di Trevi

Pentru oraș, scopul taxei nu este cel de a strânge bani, ci de a disciplina turiștii împiedicându-i să „mânânce înghețată sau pizza pe un monument care merită respectul cuvenit”, a adăugat Onorato.

Fântâna, proiectată de arhitectul Nicola Salvi, este una dintre cele mai vizitate atracții din Italia și din lume. Aceasta înseamnă că, pentru a o admira, trebuie să te împingi deseori prin mulțime, sau să o priveşti de pe treptele Bisericii Sfinții Vincenzo și Anastasio din apropiere.

Este doar „o idee inițială, încă nu există nimic concret”, a declarat un purtător de cuvânt al municipalității pentru Agenţia France Presse. „O problemă delicată care mai devreme sau mai târziu trebuie abordată ”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Roma înregistrează în medie 35 de milioane de vizitatori pe an, iar numărul va creşte în 2025 odată cu Jubileul, care va atrage pe tot parcursul anului.milioane de oameni între Vatican și centrul orașului.

Veneția a introdus biletul pentru vizitele de o zi

La începutul anului 2024, Veneția a testat un bilet de 5 euro pentru vizitatorii de o zi care soseau la orele de vârf, cu scopul de a încuraja oamenii de a vizita oraşul la ore mai puțin aglomerate.

Roma vrea să impună o taxă pentru turiști la Fontana di Trevi

Experimentul a provocat reacții mixte din partea autorităților și a locuitorilor, dar este probabil să se repete în sezonul de vârf

În ultimele zile s-a mai anunțat că guvernul italian ia în calcul scumpirea taxei turistice pentru orașe precum Roma și Florența. În cazul în care s-ar întâmpla acest lucru, vizitatorii care vor sta mai multe zile în aceste orașe vor trebui să plătească 25 de euro pe noapte de persoană.

Propunerea nu este agreată de hotelieri, restauratori și alte asociații din sector, care se plâng că majorarea taxei ar putea descuraja vizitele și reduce veniturile.

Consilierul Onorato anunţă că municipalitate se gândeşte și la limitarea licențelor pentru noi pensiuni și case de vacanță cu scopul de reduce presiunea asupra centrului istoric al Romei.

„Astăzi putem limita numărul de restaurante sau fast-food-uri din centrul istoric”, a declarat Onorato, însă nu putem împiedica deschiderea structurilor non-hoteliere”.

Tags: Fontana di Treviitaliaromataxa
Știrile zilei