România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei

Publicat:

România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei

În pofida sprijinului acordat sancționării activelor rusești la nivelul UE, autoritățile de la București au făcut prea puțin în privința înghețării sau sancționării unor asemenea afaceri de pe teritoriul României

 

În pofida sprijinului declarat pentru asemenea sancțiuni, România a depus puține eforturi ca să înghețe afaceri și active deținute de ruși pe teritoriul său, ele continuându-și activitatea la fel ca înaintea invaziei ruse în Ucraina, scrie BALKAN INSIGHT, potrivit RADOR.


O anchetă a BIRN (Rețeaua Balcanică pentru Jurnalism de Investigație, n. red.), cu privire la companiile rusești și la rușii din România ale căror bunuri sau active ar fi fost blocate, a constatat că, începând din martie 2022, doar puține companii în relații cu Rusia au fost sancționate de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n. red.).

Cele șase companii au fost următoarele: MMK METALURJI SANAY TICARET VE LIMAN ISLETMECILIGI A.S, METAOINVEST TRADING AG, TMK EUROPE GMBH, TMK ASSETS SRL, TMK ARTROM SA și AEROFLOT.

România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei

În iulie și august 2022, ANAF a emis două ordine vizând deblocarea fondurilor și resurselor economice deținute de TMK ASSETS SRL și TMK ARTROM SA.

Pe data de 29 august, ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a declarat că Bucureștiul sprijină folosirea activelor rusești înghețate sau blocate pe teritoriul UE în vederea refacerii Ucrainei după război.

“Am revizuit măsurile vizând sancționarea și tragerea la răspundere a Rusiei. Am convenit asupra importanței sancțiunilor coordonate în cooperare cu  aliații și cu partenerii noștri, punând accentul pe întărirea relațiilor transatlantice și pe acțiunile inițiate împreună cu G7”, a spus ea.

“În privința agresiunii ilegale a Rusiei asupra Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc la trei nivele: adoptarea, implementarea și contracararea evitării sancțiunilor”, a mai adăugat dna Odobescu în cursul întâlnirii avute cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

România acționează lent în privința sancționării firmelor de afaceri ale Rusiei

Grupul rusesc TMK deține combinatul de aluminiu ALRO din Slatina. Combinatul a fost privatizat în 1998 de un grup de companii rusești aparținând oligarhului Oleg Deripaska, în prezent aflat pe lista internațională a sancțiunilor. Între timp, el a intrat în posesia companiei Vimetco, patronată de Vitalii Mașițki, un om de afaceri rus. În martie 2022, combinatul a suportat o serie de schimbări în conducere, iar șefii săi ruși au dispărut.

Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Multe companii rusești din România și-au schimbat șefii ruși cu puțin timp înainte sau chiar din momentul lansării invaziei ruse în Ucraina, din februarie 2022, ei fiind înlocuiți cu persoane de alte naționalități pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

TMK ASSETS SRL este o companie din Slatina, care produce conducte tubulare și alte piese din oțel. Ea a fost gestionată de o persoană aflată anterior pe lista sancțiunilor ordonate la nivelul UE. Ulterior, firma și-a schimbat numele, devenind ARTROM ASSETS SRL. În prezent, compania este gestionată de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, iar, în 2020, ea a avut un profit de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro).

Anterior, în martie 2022, fostul premier Nicolae Ciucă declarase că în vederea sancționării au fost identificați trei societăți rusești și doi cetățeni ruși. (Companiile identificate) „sunt supuse sancțiunilor autorităților române. Suntem obligați să punem în aplicare deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A rămas fără lotul de marfă în vamă

A rămas fără lotul de marfă în vamă A ezitat să declare cantitățile comerciale de mărfuri, însă acum riscă să rămână fără ele. Citește și:...

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia Echipa pompierilor moldoveni detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de...

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice Vremea se menține, în continuare, destul de caldă, însă, sunt preconizate și ploi. Citește și: Bani din fondul...

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25 În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.