X

România, cel mai important partener extern al Republicii Moldova (sondaj național)

România, cel mai important partener extern al Republicii Moldova (sondaj național)

Un sondaj național, realizat în perioada mai-iunie 2024, relevă că România este percepută ca fiind cel mai important partener extern al Republicii Moldova. Rezultatele studiului evidențiază rolul complex și esențial pe care România îl joacă atât pe plan economic, cât și politic pentru R. Moldova.

România nu este doar văzută ca un partener economic esențial, ci și ca un aliat politic de încredere. Conform sondajului, 69% dintre respondenți consideră România ca fiind partenerul economic principal, urmată de Uniunea Europeană cu 66%, potrivit voceabasarabiei.md.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În plan politic, România și Uniunea Europeană sunt percepute la fel de importante, ambele obținând un scor de 65%, scrie ziua.md. În ceea ce privește relațiile bilaterale actuale, 43% dintre respondenți consideră relațiile dintre Moldova și România ca fiind foarte bune, iar 44% le consideră oarecum bune.

Acest sondaj subliniază importanța crucială a României ca partener economic și politic pentru Moldova, reflectând percepțiile pozitive ale cetățenilor moldoveni. Relațiile solide și colaborarea strânsă dintre cele două țări continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea și stabilitatea R. Moldova.

Studiul a fost realizat de IRI (Institutul Republican Internațional), coordonat de Dr. Rasa Alisauskiene de la Baltic Surveys/The Gallup Organization în numele Centrului pentru Cercetări în Studii de Sondaj și a fost desfășurat de Magenta Consulting, fiind finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Datele au fost colectate între 23 mai și 13 iunie 2024 prin interviuri față în față, realizate în locuințele respondenților. Eșantionul principal a inclus 1.225 de adulți cu vârsta de 18 ani și peste, eligibili pentru vot, fiind reprezentativ pentru populația generală a Moldovei (exceptând Transnistria) în funcție de gen, regiune și mediu (urban/rural).

Tags: MoldovaRomania
Diverse