X

România cumpără rachete antitanc în valoare de 426 milioane lei. Armamentul este folosit în războiul anti-Hamas din Gaza VIDEO

România cumpără rachete antitanc în valoare de 426 milioane lei. Armamentul este folosit în războiul anti-Hamas din Gaza VIDEO

 

România va achiziționa prin Compania Națională Romtehnica rachete antitanc pe care le utilizează și armata israeliană în Fâșia Gaza, scrie Profit.ro.
Acordul-cadru de furnizare de rachete antitanc a fost semnat cu compania Eurospike GmbH, înregistrată în Germania. Aceasta este un joint-venture între producătorii germani de armament Diehl Defence (40%) și Rheinmetall Defence Electronics (40%), plus o subsidiară olandeză a celui israelian Rafael Advanced Defense Systems (20%).

Valoarea totală a achiziției se ridică la peste 358 milioane lei plus TVA, adică mai mult de 426 milioane lei cu tot cu taxă. Furnizorul va livra rachete model Spike LR2, de generația a 5-a, concepute de israelienii de la Rafael. Forțele armate ale Israelului le-a folosit pentru prima dată în războiul din Liban din 1982.

Armata israeliană le utilizează și în actualul conflict cu Hamas din Gaza. În total, peste 40 de țări au comandat diferite modele de rachete Spike.

Înțelegerea a fost semnată de Romtehnica prin negociere directă fără publicare prealabilă, permisă de legislația în vigoare a achizițiilor militare în mai multe situații.

Acordul-cadrul a fost încheiat de Romtehnica în numele și pe seama UM 01144 din Roman, Neamț, unde funcționează Baza 3 Logistică ″Zargidava″.

 

 

Tags: cumpărărachete antitancRomania
Categorii: ExterneȘtirile zilei