X

România donează aproape 100.000 de cărţi bibliotecilor din R.Moldova

România donează aproape 100.000 de cărţi bibliotecilor din R.Moldova

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României a anunțat achiziționarea a aproape 100.000 de volume în format fizic și tot atâtea în format digital, destinate celor 300 de biblioteci publice din Republica Moldova care au solicitat înnoirea stocului de carte.

Proiectul intitulat „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” reprezintă cea mai amplă inițiativă culturală a României în ultimii 30 de ani, având ca scop promovarea și dezvoltarea identității etnice, culturale și lingvistice românești.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă s-a plâns în Parlamentul European că România NU respectă statul de drept – Stiripesurse.md

În urma solicitărilor venite din partea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și a discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, a fost identificată o necesitate urgentă de înnoire a stocului de cărți. Reprezentanții Bibliotecii Naționale au subliniat că „o problemă majoră a bibliotecilor publice din Republica Moldova este lipsa cărților noi în limba română”, majoritatea volumelor existente fiind vechi și deteriorate. În acest context, noile achiziții sunt văzute ca o modalitate de a încuraja lectura în rândul tinerilor și adulților din țară.

România donează aproape 100.000 de cărţi bibliotecilor din R.Moldova

Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a declarat: „Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru DRRM. Mă bucur că am reușit să alocăm un buget de aproximativ 4 milioane de RON pentru achiziționarea de cărți valoroase, scrise în limba română, de autori clasici și contemporani, români și străini.”

Proiectul, derulat din aprilie 2024, va culmina cu o ceremonie de donație pe 10 octombrie 2024, ora 13:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

La eveniment vor participa Adrian Dupu, ministrul Culturii din Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorul României la Chișinău, ES Cristian Leon Țurcanu, și alți oficiali.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova va distribui ulterior cărțile către bibliotecile publice din 200 de localități, contribuind astfel la îmbogățirea ofertei culturale din regiune.

Tags: Adrian DupucărţiDepartamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM)Romania
Știrile zilei