România: Două doctorițe de la spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de omor calificat, au fost arestate preventiv

Publicat:

România: Două doctorițe de la spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de omor calificat, au fost arestate preventiv

Cele două doctorițe de la secția de ATI a spitalului Sfântu Pantelimon din Capitală, acuzate de omor calificat în cazul decesului unui pacient de 54 de ani, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, scrie digi24.ro.


Decizia instanţei nu este definitivă. Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare). Concret, procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

„Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii, potrivit Agerpres.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Platforma e-Democrație: Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul decizional

Platforma e-Democrație: Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul decizional Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul de luare a deciziilor...

Judecătoarea Veronica Cupcea, candidată pentru funcția de membru în CSM, a picat și evaluarea repetată

Judecătoarea Veronica Cupcea, candidată pentru funcția de membru în CSM, a picat și evaluarea repetată Judecătoarea Veronica Cupcea, candidată pentru funcția de membru în Consiliul...

CSE a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale din Moldova

CSE a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale din Moldova Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a instituit stare de alertă timpurie în...

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, în vizită la Chișinău

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, în vizită la Chișinău Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge, va vizita Republica Moldova. Oficialul va discuta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.