România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

Publicat:

România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

Când modernizările vor fi finalizate, baza NATO Mihail Kogălniceanu va găzdui peste 10.000 de militari și familiile acestora și va acoperi o zonă de dimensiunea Harrisburg-ului. Dar nu se află în Pennsylvania, ci la Constanța, România, la Marea Neagră, alături de baza navală Deveselu, condusă de SUA, care găzduiește un sistem de rachete antibalistice Aegis, scrie THE HILL, potrivit stiripesurse.ro.

În contextul războiului care se desfășoară în Ucraina și a celui din Orientul Mijlociu, ca și al relațiilor instabile cu Turcia, membră a NATO, România a devenit noul aliat indispensabil al Americii.


Vezi şi: UE salută eliberarea unor deţinuţi de către Moscova (VIDEO) – Stiripesurse.md

După căderea comunismului în 1989, România a aderat la UE și NATO. La început, liderii americani și europeni au sperat într-o relație de cooperare cu Rusia lui Boris Elțîn și unii au fost sceptici cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere. Dar destul de repede, SUA au susținut extinderea NATO. Rusia era dornică să restrângă influența occidentală în Polonia și Ucraina, dar România avea o valoare strategică mai scăzută. În plus, Moscova nu putea descrie românii non-slavi ca având rădăcini istorice în „vechea Rusie (medievală)”.

România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

După 9/11, viziunea strategică a Americii s-a mutat către Orientul Mijlociu și sud-vestul Asiei, iar NATO dorea mai mulți parteneri în lupta împotriva terorismului. Valoarea geopolitică a unei țări mari pro-occidentale care se învecinează cu Marea Neagră a crescut dramatic. România a contribuit timpuriu și substanțial la forțele multinaționale din Afganistan – chiar și-a transportat propriile trupe acolo. Admiterea în NATO a urmat în martie 2004.

După o scurtă lună de miere, Rusia a început să ia măsuri concrete pentru a bloca influența occidentală în creștere în vecinătatea sa. Pentru a preveni îndeplinirea promisiunii din 2008 a NATO de aderare pentru Ucraina și Georgia, Moscova a creat două formațiuni statale în Georgia (Abhazia și Osetia de Sud) și a făcut presiuni asupra Ucrainei. În 2014, în urma revoltelor din Ucraina și a implicării UE, Rusia a pus mâna pe Crimeea și a sprijinit direct mișcările secesioniste din estul acestei țări. Noii membri NATO n-au avut nevoie de prea multă imaginație pentru a invoca o amenințare rusă, confirmată de invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Agresiunea Rusiei prezintă un set complex de pericole pentru România. La nord, România are acum o graniță discontinuă de 330 de mile cu o țară aflată în ocupație și război. Deși în partea de vest a Ucrainei s-au purtat puține lupte, regiunile ei estică și centrală – care se învecinează cu Marea Neagră și Delta Dunării – au atras atenția în mod periculos, în timp ce Rusia încearcă să suprime exporturile ucrainene. Dezmembrarea flotei navale ucrainene și confiscarea Sevastopolului și a porturilor Herson și Mariupol au pus Rusia într-o poziție potențial dominantă în Marea Neagră.

România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

Inversarea acestei situații este dificilă, deoarece accesul la Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor este guvernat de Convenția de la Montreux de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, pusă în aplicare de Turcia, care este atentă la prerogativele sale. Când SUA au încercat să trimită două nave spital mari în Georgia în 2008, Turcia le-a blocat intrarea. Ca stat riveran la Marea Neagră, Rusia nu se confruntă cu astfel de limitări. Chiar și în timp de război, navele rusești care se întorc la bazele lor „acasă” au voie să treacă. Această situație lasă Marea Neagră „potrivită pentru agresarea vecinului”, după cum spune Defense News.

Dar ucrainenii au arătat cum dronele și rachetele cu rază scurtă de acțiune pot egala șansele împotriva unei marine mai mari. Chiar și fără nave mari, o bază NATO la Marea Neagră, în apele unei țări care împărtășește viziunea Washingtonului despre Rusia, este un atu strategic major pentru supraveghere și colectarea de informații.

În ciuda complicațiilor, România sprijină Ucraina economic. Pe măsură ce Rusia a minat căi maritime, a distrus porturi și a amenințat transportul comercial, Kievul s-a îndreptat către România pentru a permite ca porturile sale de la Marea Neagră și Dunăre să fie folosite pentru exporturile vitale de cereale. Când un acord intermediat de ONU cu Rusia, din 2022, s-a prăbușit, porturile românești precum Constanța au preluat activitatea comercială. Acest lucru pune în pericol poporul român, deoarece bombele rusești cad și peste graniță; conflictul armat a afectat economia de pescuit a regiunii.

România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

Românii susțin ferm sprijinul pentru Ucraina. În timp ce facilitează tranzitul cerealelor ucrainene, Bucureștiul, în cooperare cu UE, a reușit să evite opoziția acerbă a fermierilor locali observată în Polonia și Ungaria.

România nu și-a făcut de râs partenerii americani sau europeni alunecând către dominația unui partid unic, așa cum s-a întâmplat în Polonia și Ungaria. În 2023, Comisia Europeană a lăudat reforma cuprinzătoare a justiției. Partidele de centru-stânga (social-democrați) și de centru-dreapta (naționali liberali) au schimbat comanda în mod pașnic și chiar guvernează împreună de un timp. La recentele alegeri pentru Parlamentul European, cele două partide au cooperat pentru a stopa ascensiunea Alianței pentru Unirea Românilor, un partid naționalist anti-UE și anti-NATO. Această formațiune a obținut locul al doilea (la vot), dar a obținut, pentru prima dată, locuri (în Parlamentul European).

Poziția României a atras mânia previzibilă a Moscovei privind „amenințările României la adresa Rusiei”. Dar probabil cel mai mare pericol pentru România este perspectiva unui al doilea Belarus, adică un vecin dominat de Rusia, în Moldova. Această țară mică, situată între Ucraina și România, este deja divizată de Transnistria, o enclavă susținută de Rusia. Cândva a făcut parte din România și aproximativ un sfert din populația țării identifică limba română (nu moldovenească) ca limbă maternă.

România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est

Liderii din Transnistria (unde o treime din populație e de origine rusă) au ridicat acuzații de discriminare și au cerut în repetate rânduri „protecție” Moscovei. Sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, Moldova este acum candidată la UE, a primit ajutor sporit din partea SUA și explorează legături mai strânse cu NATO. Dacă ar fi legată de zonele controlate de ruși din Ucraina, o Moldovă dominată de Rusia ar stimula probabil un flux imens de refugiați spre sud și ar face din granița de 280 de mile a țării cu România o frontieră volatilă.

„Vin americanii!” — au strigat anticomuniștii din România imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Nu au venit americanii atunci, dar astăzi, nepoții celor care au strigat acel slogan îi pot vedea la Constanța — alături de schimbările geopolitice pe care le reprezintă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Apa devine mai scumpă pentru oamenii din Ungheni, Călărași și Soroca

Apa devine mai scumpă pentru oamenii din Ungheni, Călărași și Soroca De astăzi, locuitorii din Ungheni, Călărași și Soroca vor achita mai mult pentru serviciile...

Peste 70 de acte normative au fost adoptate luna trecută

Peste 70 de acte normative au fost adoptate luna trecută Pe parcursul lunii iulie, deputații moldoveni au adoptat 71 de acte normative. Potrivit datelor statistice...

Nepotul lui Trump votează cu Kamala Harris: „Fiecare familie are un unchi nebun”

Nepotul lui Trump votează cu Kamala Harris: „Fiecare familie are un unchi nebun” Fred Trump III, nepotul lui Donald Trump, a declarat pentru mai multe...

Kadîrov, în război cu cea mai bogată femeie din Rusia: S-a aliat cu „diavoli” și „demoni” 

Kadîrov, în război cu cea mai bogată femeie din Rusia: S-a aliat cu „diavoli” și „demoni” În loc să își facă dreptate în justiție, antreprenorul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.