România este principala destinație a exporturilor din R. Moldova

Publicat:

România este principala destinație a exporturilor din R. Moldova

Exporturile produselor din R. Moldova în România au crescut semnificativ în perioada ianuarie-septembrie 2023.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada vizată s-a înregistrat o majorare de 10,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite Știri.md.


În același timp, România rămâne principala destinație a mărfurilor moldovenești, cu o pondere de 34,2 din totalul exporturilor.

România este principala destinație a exporturilor din R. Moldova

Astfel, în ianuarie-septembrie 2023, principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România (34,2% din total exporturi), Ucraina (16,3%), Italia (6,7%), Germania (5,4%), Cehia (3,8%), Federația Rusă (3,6%), Turcia (3,5%), Polonia (3,0%), Belarus (2,2%).

În același timp, 63,9 la sută din exporturi s-au dus în Uniunea Europeană, în creștere cu 4,7 puncte procentuale față de ianuarie-septembrie 2022.

Citeşte şi: Avocații Arinei Corșicova vor cere CSJ strămutarea dosarului – Stiripesurse.md

În CSI, în aceeași perioadă au ajuns doar 23,9 la sută din mărfuri. Trebuie însă să notăm că, oficial, în rapoartele BNS, Ucraina este parte a CSI, deși a părăsit Comunitatea încă în 2018, dar rămâne membră a sute de acorduri încheiate în cadrul organizației.

Astfel, dacă scădem procentajul mărfurilor exportate în Ucraina (16,3%), atunci Comunității Statelor Independente îi revin doar 7,6% din exporturile noastre.

România este principala destinație a exporturilor din R. Moldova

Mai mult, în acest an au scăzut foarte mult exporturile noastre în Federația Rusă, cu 31,1%. Astfel, doar 3,6% din totalul mărfurilor moldovenești exportate ajung în Rusia.

În total, exporturile de mărfuri realizate în luna septembrie 2023 au avut o valoare de 346,2 milioane de dolari, cu 7,4% mai mult în raport cu luna august 2023 și cu 8,6% mai mult comparativ cu luna septembrie 2022.

În ianuarie-septembrie 2023, exporturile de mărfuri au însumat 3014,9 milioane de dolari, valoare mai mică cu 8,0% comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați Guvernul a aprobat un regulament care prevede că părinții vor putea contribui financiar, benevol, necondiționat și...

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a anunțat candidatura la prezidențialele din toamna lui 2024,...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor Un bărbat de 27 de ani din Ialoveni, a fost trimis în...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.