România începe să-și dea seama ce au făcut ucrainenii pe canalul Bâstroe: Se cheltuie o sumă uriașă post-dezastru

Publicat:

România începe să-și dea seama ce au făcut ucrainenii pe canalul Bâstroe: Se cheltuie o sumă uriașă post-dezastru

Disputa dintre România și Ucraina asupra canalului Bâstroe, din Delta Dunării, a fost tranșată, dar pagubele au rămas. Ministerul Mediului din România va efectua un studiu ”post-dezastru” pentru a vedea efectele dragărilor efectuate de către partea ucraineană. Pentru tot acest proiect, România va cheltui 5 milioane de lei.

”Având în vedere situația transfrontaliară a corpului de apă Bâstroe, cauzată de lucrările efectuate de partea ucrainiană, se impune asigurarea finanțării studiului privind monitoringul calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării” pentru continuarea monitorizării acestuia în scopul adoptării unor măsuri de protecție corespunzătoare ecosistemelor acvatice din această zonă”, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Mediului, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

România și Ucraina au încheiat legal disputa Bâstroe

România și Ucraina au rezolvat o dispută veche de 20 de ani – Canalul Bâstroe. Ministerul Mediului din România anunță că Ucraina poate continua lucrările la canalul navigabil Bâstroe. Rămâne, însă, condiția ca proiectul să respecte cu prevederile de protecție a mediului.

Această decizie vine în urma respectării pașilor procedurali prevăzuți de Convenția de la Espoo și Acordul bilateral dintre guvernele României și Ucrainei, semnat la 18 noiembrie 2022, se menționează în comunicatul Ministrului Mediului.

Ucraina și România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcția canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleț.

Ministrul a reamintit că litigiul se referea la obligațiile Ucrainei în temeiul Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). Litigiul a fost soluționat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo de la Geneva.

“Suntem dispuși și capabili să găsim un teren comun și să corectăm greșelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook.

La ultima reuniune a Convenției de la Espoo, de pe 14-15 decembrie, delegația ucraineană a declarat că a luat toate măsurile necesare pentru încetarea proiectului inițial, considerat neconform.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Ce este Convenția de la Espoo

La 26 februarie 1991, Comunitatea și statele membre au semnat Convenția de la Espoo a Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite – CEE/ONU privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (denumită „convenție”). Documentul a fost aprobat de Comunitate la 27 iunie 1997. România a aderat la Convenția de la Espoo în 2001.

Autoritățile ucrainene au emis o autorizație privind protecția mediului pentru proiectul Bâstroe, cu condiția inițierii unui program de monitorizare a speciilor de interes din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, dar și a ecosistemelor protejate, înainte de începerea oricăror lucrări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul de pe Everest care face lumină în cazul a sute de dispariții și decese stranii din ultimul secol

Fenomenul de pe Everest care face lumină în cazul a sute de dispariții și decese stranii din ultimul secol Schimbările climatice accelerează topirea gheții și...

Ce taxe trebuie să achiți pentru parfumurile din bagajele cu care călătorești sau din coletele primite din străinătate

Ce taxe trebuie să achiți pentru parfumurile din bagajele cu care călătorești sau din coletele primite din străinătate Persoanele fizice pot introduce în țară parfumuri...

Partidul Fidesz al lui Orban încearcă să impulsioneze un nou grup ‘suveranist şi patriotic’ în Parlamentul European

Partidul Fidesz al lui Orban încearcă să impulsioneze un nou grup 'suveranist şi patriotic' în Parlamentul European Partidul conservator naţionalist al premierului ungar Viktor Orban,...

Guvernul de la București monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile româneşti și îi sfătuiește pe românii afectaţi să solicite despăgubiri

Guvernul de la București monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile româneşti și îi sfătuiește pe românii afectaţi să solicite despăgubiri Purtătorul de cuvânt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.