România interzice publicitatea la țigarete electronice, inclusiv a celor de tip Vape

Publicat:

România interzice publicitatea la țigarete electronice, inclusiv a celor de tip Vape

Camera Deputaților de la București a adoptat un proiect de lege care interzice publicitatea la țigarete electronice, inclusiv a celor de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit.

Agerpres menționează că legea s referă la publicitatea în cadrul programelor de radio și televiziune și pe biletele de călătorie pentru transportul public. Documentul mai interzice publicitatea la produsele cu conținut de tutun în incinta unităților de învățământ şi a celor de medicală sau la o distanță mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public. Publicitatea la aceste produse nu va fi permisă nici în publicații destinate minorilor și în sălile de spectacole destinate minorilor.


Legea interzice orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru produsele cu tutun și explică caracterul acestei comunicări. Printre mesajele care nu trebuie să se adreseze se regăsesc cele care înfățișează minori consumând aceste produse, sugerează că aceste produse sunt dotate cu proprietăți terapeutice sau că au un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale, dau o imagine negativă despre abstinență sa nu conțin inscripții avertisment în limba română.

Specialiștii susțin că „marketingul agresiv are o motivație clară” prin orientarea produselor livrate către tânăra generație drept răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populația în vârstă. Tema Zilei Mondiale fără Tutun din acest an a vizat „protejarea copiilor de interferența cu industria tutunului”.

Beatrice Mahler, managera Institutului pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, este de părere că educația şi informarea adolescenților cu privire la efectele țigărilor electronice și al produselor din tutun reprezintă singura soluție în contextul în care politica de marketing “poate induce percepții greșite”.

Țigările electronice şi produsele din tutun creează o dependență greu de învins, încă din primele zile de utilizare, motiv pentru care educația şi informarea sunt singurele în măsură să ofere reperele necesare adolescenților pentru a lua decizia corectă în fața provocărilor specifice vârstei”, a spus Beatrice Mahler.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în Europa 11,5% dintre băieţi şi 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani sunt consumatori de tutun. În unele ţări din Europa, ratele de utilizare ale țigărilor electronice în rândul copiilor de şcoală sunt de două-trei ori mai mari decât ratele de fumat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.