România își reconfirmă sprijinul în procesul de integrare a Moldovei în spațiul energetic european

Publicat:

România își reconfirmă sprijinul în procesul de integrare a Moldovei în spațiul energetic european

Ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja a reconfirmat sprijinul țării vecine în procesul de integrare a Republicii Moldova în spațiul energetic european.

Citește și: Comuniștii și socialiștii ies în stradă. Vor protesta la Guvern


„Războiul declanșat de Rusia este complet nejustificat și a transformat energia într-o armă de șantaj. Eforturile remarcabile de sincronizare a sectorului energetic dintre Republica Moldova și România reprezintă o realizare uriașă. Rusia nu mai deține această armă, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom. Acesta este cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, locul său natural fiind alături de România”, a declarat  ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, în cadrul celei de-a opta ediții a  Forumului de securitate al Mării Negre și Balcanilor, care se desfășoară la București.

De asemenea, oficialul român a subliniat că proiectele de interconectare Suceava-Bălți și Gutinaș-Strășeni sunt priorități absolute până în 2027 și că aceste investiții sunt critice pentru reziliența energetică a Republicii Moldova, iar România își va oferi tot sprijinul necesar.

La Forumul de securitate al Mării Negre și Balcanilor, care se desfășoară la București, Republica Moldova este reprezentată de președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Energiei, Victor Parlicov, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

România își reconfirmă sprijinul în procesul de integrare a Moldovei în spațiul energetic european

Ministrul Energiei de la Chișinău,  Victor Parlicov, a subliniat importanța cooperării regionale și a eforturilor comune pentru a asigura securitatea energetică în contextul actual al războiului brutal al Federației Ruse în Ucraina.

„Cooperarea regională este esențială pentru a rezista în fața manipulărilor rusești. Pentru Republica Moldova, cel mai important aspect este sincronizarea cu România prin ENTSO-E, iar apoi am făcut pași curajoși pentru diversificarea surselor de energie. Pentru noi și Ucraina, decizia politică de a permite sincronizarea cât mai rapidă a fost crucială și fără precedent” a subliniat Victor Parlicov în cadrul discuțiilor.

De asemenea, ministrul Parlicov s-a referit la  provocările legate de creșterea capacităților coridorului vertical și importanța finanțării pentru a face aceste proiecte posibile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kosovo interzice TikTok-ul pe aparatele oficiale

Kosovo interzice TikTok-ul pe aparatele oficiale Guvernul din Kosovo a anunţat vineri că aplicaţia chineză TikTok nu mai este autorizată pe aparatele angajaţilor instituţiilor kosovare,...

Slovacia cere soluţii din partea NATO după ce teritoriul său a rămas fără apărare antiaeriană

Slovacia cere soluţii din partea NATO după ce teritoriul său a rămas fără apărare antiaeriană Preşedintele Peter Pellegrini a cerut vineri soluţii din partea NATO...

Pentru redeschiderea sa Notre-Dame de Paris optează pentru modernitate

Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate Cu alegeri care au inclus un mobilier cu un design minimalist, veşminte liturgice colorate a la Mondrian şi...

Moscova crede că Trump va înţelege, mai devreme sau mai târziu, propunerea sa de pace pentru Ucraina

Moscova crede că Trump va înţelege, mai devreme sau mai târziu, propunerea sa de pace pentru Ucraina Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.