X

România, lider european în aprovizionarea cu gaze naturale

România, lider european în aprovizionarea cu gaze naturale

România se află pe locul întâi în Europa în ceea ce privește independența de aprovizionare cu gaze naturale, a declarat Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la un eveniment de specialitate desfășurat luni.

„Am traversat momente dificile din cauza crizei energetice și a volatilității prețurilor, provocate de conflictul militar regional care ne afectează sursele de energie. Aceste provocări ne-au determinat să adoptăm o nouă paradigmă, axată pe diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare”, a afirmat Nițulescu. El a subliniat că România beneficiază de o resursă abundentă de gaze naturale, recunoscută de Comisia Europeană ca un combustibil de tranziție către un viitor mai curat, având ca obiectiv atingerea neutralității climatice „Net Zero” până în 2050.

Secretarul de stat a menționat că, odată cu începerea exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep în 2027, România va consolida și mai mult poziția de lider în Europa ca producător de gaze naturale. „Acest zăcământ ne va îmbunătăți imaginea și va crește securitatea energetică în regiune”, a explicat oficialul.

În cadrul evenimentului „Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare – Ediția a VIII-a”, Nițulescu a prezentat o serie de proiecte de investiții în sectorul gazelor naturale. Printre acestea se numără proiectul de la Midia, cu o capacitate de 1.700 de megawați, planificat pentru finalizare la sfârșitul anului 2026, și proiectul de la Iernut, cu o capacitate de 430 de megawați, care va începe probele la finalul anului 2024. De asemenea, proiectele de la Ișalnița și Turceni, ce însumează o capacitate de 1.325 de megawați, vor contribui la consumul de gaze naturale din țară.

Nițulescu a adăugat că România a inițiat mai multe interconectări cu țările vecine pentru transportul gazelor naturale și a salutat inaugurarea terminalului LNG de la Alexandropolis, care va permite livrarea gazului către România, Moldova, Ucraina, Ungaria și Slovacia.

Evenimentul a abordat și provocările legate de eliminarea plafonării prețurilor la energie și problemele anticipate în sistemul energetic național în perioada de iarnă.

Tags: aprovizionarea cu gazelider europeanRomania
U.E.