România se află printre cei mai mari producători de petrol din UE

Publicat:

În 2021, producţia de ţiţei în Uniunea Europeană a continuat să scadă, situându-se la cel mai scăzut nivel, de 17,5 milioane tone (Mt), cu 6% mai puţin decât în 2020, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit agerpres.

Principalii producători de petrol din UE în 2021 au fost Italia (4,8 Mt), Danemarca şi România (fiecare cu 3,2 Mt). Comparativ cu 2020, producţia a scăzut în toate cele trei ţări, cu 10% în Italia, cu 8% în Danemarca şi cu 4% în România.


Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

Între 1990 şi 2004, producţia de ţiţei a fluctuat dar a depăşit întotdeauna 34,5 Mt, atingând în 2004 un nivel de vârf de 41,7 Mt. După aproape 20 de ani, a scăzut cu mai mult de jumătate.

După ce a atins un nivel record de 96,78% în 2020, dependenţa UE de ţiţei şi produse petroliere a scăzut la 91,67% în 2021, al doilea cel mai redus nivel din 1990, după minimumul istoric de 91,66% în 1999.

Schimbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de deciziile UE vor fi reflectate în datele din 2022, precizează Eurostat.

În 2021, dependenţa de importuri a fost rezultatul combinat al modificărilor în importurile nete (minus 0,3%), în condiţiile în care au crescut atât importurile cât şi exporturile, cu 3,4% şi, respectiv, cu 9,2%, şi energia brută disponibilă, cu 5,3%. De asemenea, a scăzut cu 5,7% producţia primară, dar ea a avut o influenţă mai redusă asupra indicatorului, datorită nivelului ei relativ scăzut.

Reducerea dependenţei a fost de asemenea sprijinită de folosirea de stocuri de petrol de 20,4 Mtoe, echivalentul a 4,1% din energia brută disponibilă.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

În privinţa ţiţeiului, o materie primă esenţială pentru industria petrochimică şi producţia de combustibili de transport, dependenţa de importuri a scăzut timp de doi ani consecutivi, situându-se la 95,2% în 2021, sub nivelul înregistrat din 2015.

Reducerea înregistrată în 2021 a rezultat în urma majorării importurilor nete (1,6%) şi a energiei brute disponibile (2,5%). Scăderea dependenţei a fost uşor influenţată de folosirea stocurilor de ţiţei de 4,9 Mtoe, echivalentul a 1,1% din energia brută disponibilă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PCCOCS face percheziţii la o firmă din Rusia, vizată de sancţiunile internaționale

PCCOCS face percheziţii la o firmă din Rusia, vizată de sancţiunile internaționale Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) desfășoară percheziții în Chișinău...

Un fost angajat al unui penitenciar a fost condamnat

Un fost angajat al unui penitenciar a fost condamnat Un fost angajat al unui penitenciar și complicele său au fost  condamnați pentru trafic de influență...

Moldoveanul Andrei Batin, fost lider al unei federații de lupte din Moscova, implicat în conflictul din Donbas

Moldoveanul Andrei Batin, fost lider al unei federații de lupte din Moscova, implicat în conflictul din Donbas Andrei Batin, originar din Republica Moldova și...

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) a dedus existența unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei”, condus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.