România se grăbește să doneze sistemul Patriot, după reproșurile de la Kiev

Publicat:

România se grăbește să doneze sistemul Patriot, după reproșurile de la Kiev

România face încă un pas pentru donarea unui sistem de rachete Patriot Ucrainei, după ce ucrainenii s-au plâns de faptul că nu au primit încă sistemul de apărare aeriană promis.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”, a spus Mihai Constantin.

Anunțul Guverului vine după ce ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, le-a cerut săptămâna trecută partenerilor străini să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise Kievului.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte state, precum Țările de Jos și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate”, a declarat Kuleba înaintea reuniunii ministeriale a UE la Bruxelles, scrie Kyiv Independent.

SUA, România și Țările de Jos s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, dar până acum Kievul nu a primit nicio veste cu privire la sosirea lor.

„Unii se plâng (de) birocrație… unii susțin că există momente delicate în politica lor internă. Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a subliniat Kuleba.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultrabogaţii din Silicon Valley, alarmaţi de propunerea democraţilor de introducere a unei taxe

Ultrabogaţii din Silicon Valley, alarmaţi de propunerea democraţilor de introducere a unei taxe O propunere de taxare a câştigurilor nerealizate ale americanilor bogaţi a stârnit...

Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii cu vârsta sub 2 ani

Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii cu vârsta sub 2 ani Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să fie expuşi...

Putin i-a oferit lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă ca plată pentru proiectile de artilerie trimise de Coreea de Nord în Rusia

Putin i-a oferit lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă ca plată pentru proiectile de artilerie trimise de Coreea de Nord în Rusia Președintele...

Germania va prelungi punerea sub administrare a activelor grupului petrolier rus Rosneft

Germania va prelungi punerea sub administrare a activelor grupului petrolier rus Rosneft Guvernul german va prelungi, pentru încă şase luni, punerea sub administrare a subsidiarelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.