România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar

Publicat:

România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar

România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul, a admis, marți, premierul Marcel Ciolacu care a precizat că nu va opri investițiile pentru a atinge deficitul de 3 la sută şi anul acesta. Luni, însă, liderii Coaliției au discutat un nou pachet de măsuri fiscal-bugetare care ar urma să fie aplicate din ianuarie 2025. Ministrul Finanțelor trebuie să le prezinte în fața coaliției de guvernare până la 1 septembrie. În plus, tot de anul viitor, ar putea fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din IT, din agricultură și din industria alimentară.

”Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, unde cofinanţarea 2016-2020 unde am închis cu sută la sută fonduri atrase. Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro.

Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, de exemplu autostrada Moldovei. Avem bani europeni 50 la sută,  50 la sută vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece printr-o  perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentri România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65 din 3,6 parcă sutem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii.

(…) Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României şi nu a considerat un risc pentru plasament în România”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu.

Luni, liderii PSD și PNL au discutat la Guvern, un nou pachet de măsuri fiscal-bugetare care vor fi aplicate din ianuarie 2025. Ministrul Finanțelor trebuie să le prezinte în fața coaliției de guvernare până la 1 septembrie. În plus, tot de anul viitor, ar putea fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din IT, agricultură și industria alimentară.

Potrivit unor surse citate de TVR, în ședința coaliției de luni, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat principalele date din discuția pe care a avut-o săptămâna trecută cu experții  Comisiei Europene. A fost informat că patru state europene ar putea intra în procedura de deficit excesiv. E vorba despre Franța, Italia, Ungaria și Polonia.

Până pe 15 octombrie, Guvernul trebuie să transmită la Bruxelles un plan de măsuri fiscal-bugetare pe baza cărora va negocia reducerea deficitului bugetar pentru următorii 7 ani.

În ceea ce privește gap-ul de TVA, analiza prezentată de Marcel Boloș arată că acesta va scădea cu 5% pe an în următorii 5 ani, astfel încât România să ajungă la un gap de TVA de 10% în 5 ani.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Aproximativ 2,6% din deficitul bugetar înregistrat pe primele 5 luni ale acestui an reprezintă investiții, fiindcă 75% din banii împrumutați de România sunt pentru investiții.

Investițiile pe primele 6 luni ale acestui an au depășit 47 de miliarde de lei, doar în luna iulie au ajuns la 11 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanțelor arată că, până la finalul anului, valoarea totală a investițiilor va fi de 110 miliarde de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto Festivalul Internaţional de Film de la Toronto...

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European Europarlamentarul Cristian Terheș a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.