X

România și Bulgaria, colaborare în protejarea frontierelor externe UE și combaterea criminalității

România și Bulgaria, colaborare în protejarea frontierelor externe UE și combaterea criminalității

Bulgaria și România continuă colaborarea în protejarea frontierelor externe ale UE și în combaterea criminalității transfrontaliere, în cadrul unor discuții ale echipelor comune din ministerele afacerilor externe din cele două țări.

Echipe de lucru din Ministerul Afacerilor Interne din România, respectiv din Ministerul Afacerilor Interne din Republica Bulgaria au avut o întrevedere în format videoconferință, marți, sub coordonarea chestorului general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică, și a lui Miroslav Rashkov, secretar general împuternicit al Ministerului de Interne bulgar și Director al Direcției Generale a Poliției Naționale, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Cele două echipe au fost formate din reprezentanți ai structurilor de Poliție, Poliție de Frontieră, Imigrări și Anticorupție din cele două țări.

Întâlnirea face parte din seria reuniunilor periodice ale celor două părți având ca scop intensificarea cooperării polițienești bilaterale, cu accent pe combaterea migrației ilegale, în baza Planului de Acțiune Comun româno-bulgar, semnat în acest scop în luna iunie 2024.

În cadrul discuțiilor, a fost realizată o evaluare de etapă a implementării acțiunilor prevăzute în Plan, care au ca scop principal securizarea frontierelor, prin combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesității continuării măsurilor comune, într-un mod coordonat, în perspectiva eliminării controalelor la frontierele interne terestre.

„Acțiunile derulate au evidențiat cooperarea foarte bună dintre structurile Poliției de Frontieră din cele două țări, prin schimb eficient și rapid de informații și prin intensificarea misiunilor de patrulare în comun la frontierele terestre, pe Dunăre și la frontiera maritimă, care contribuie la securitatea spațiului Schengen și a regiunii din Europa de Sud-Est. Rămâne în continuare o prioritate combaterea criminalității organizate, sens în care cele două părți au convenit continuarea în același ritm susținut a operațiunilor desfășurate în comun pe teritoriul celor două țări, pentru combaterea traficului de migranți și a traficului de droguri”, transmite MAI din România.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

De asemenea, potrivit MAI, măsurile luate pentru gestionarea traficului rutier transfrontalier și-au dovedit eficiența pe perioada sezonului estival din acest an, fiind derulate acțiuni suplimentare în funcție de situația din teren. S-a convenit păstrarea abordării flexibile și luarea măsurilor imediate, atunci când este necesar.

În încheierea discuțiilor, delegațiile au agreat continuarea cu aceeași frecvență a activităților comune în toate domeniile de interes reciproc.

Tags: BulgariaRomaniaUE
Externe