România şi Ungaria vor ca UE să relaxeze normele privind distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase

Publicat:

România şi Ungaria vor ca Uniunea Europeană să fie mai permisivă cu proprietarii de livezi care vor să îşi distileze propriile lor băuturi spirtoase, o practică tradiţională în Europa Centrală şi de Est dar care este restricţionată în blocul comunitar din motive de sănătate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cele două state ex-comuniste, care sunt criticate de Bruxelles pentru că subminează statul de drept, descriu dreptul de a distila băuturi spirtoase pe bază de fructe drept o luptă pentru libertate.


Citește și : Merkel recunoaşte că are ‘o relaţie conflictuală’ cu Macron:’Există diferenţe de mentalitate’

La iniţiativa României, ţara care în prezent deţine preşedinţia Consiliului UE, acest subiect va fi discutat la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, care va avea loc vineri, înaintea alegerilor europarlamentare de săptămâna viitoare.

Normele UE interzic în prezent distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase, chiar dacă proprietarii de livezi care îşi duc fructele la distilerii pentru a fi transformate în băuturi pot să ducă acasă o parte din băutură pentru folosul personal, plătind jumătate din acciza obişnuită.

România, renumită pentru ţuica sa de prune, vrea să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.

În acest demers, România este sprijinită de Ungaria, ţară al cărei premier, Viktor Orban, a modificat legislaţia pentru a permite distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase în 2010 dar ulterior a fost nevoit să dea înapoi, în urma deciziei Curţii de Justiţie a UE, care în 2014 a declarat ilegală modificarea legislaţiei. Ungaria este renumită pentru palinka produsă din caise, prune, cireşe, mere sau pere.

Cultivatorilor de fructe din Ungaria şi România li se permite deja să producă o cantitate mai mare de băuturi spirtoase decât în alte state UE (de până la 50 de litri anual pentru fiecare cultivator) pentru folos personal, cantitate care este taxată la un nivel mai mic.

Modificarea legislaţiei UE sugerată de România ar permite celor două ţări să perceapă o acciză zero în loc de una redusă. În plus, cantitatea de băuturi spirtoase pentru folosul personal ar urma să fie majorată la 100 de litri pe an pentru fiecare cultivator în România şi Ungaria şi la 50 de litri pentru restul ţărilor din UE.

De asemenea, reforma ar legaliza distileriile la domiciliu, o modificare ce ar fi salutată şi de alte state, precum Austria, susţin oficialii din cele două state. Berea şi vinul produs acasă sunt deja legale şi scutite de taxe în blocul comunitar.

Citește și : Sea-Watch a salvat 65 de migranţi în largul Libiei, Salvini anunţă că Italia nu îi va primi în porturile sale

Un oficial român a declarat pentru Reuters că pragul mai mare este destinat să permită gospodăriilor din zona rurală să îşi producă propriile lor băuturi spirtoase în conformitate cu metodele tradiţionale.

Cu toate acestea, documentele UE consultate de Reuters arată că propunerea României şi Ungariei, care are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi aprobată, se loveşte de opoziţia Germaniei, Italiei, Suediei şi Bulgariei. Autorităţile de la Sofia se tem că reforma va permite ca băuturile spirtoase ieftine din România să fie vândute peste graniţă şi să afecteze producţia locală de băuturi, a declarat un oficial bulgar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expert: negocierile de aderare la UE au început. Vin și provocările

Expert: negocierile de aderare la UE au început. Vin și provocările După visul de aderare la UE, pentru Republica Moldova și Ucraina vin zilele de...

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă Moldovenii, stabiliți în Germania, își vor putea menține și cetățenia țării lor, concomitent cu...

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.