X

România sprijină tot ce înseamnă securitatea R. Moldova În următarea perioadă, R. Moldova și România ar trebui să se concentreze pe asigurarea interconectării energetice dintre cele două maluri ale Prutului.

România sprijină tot ce înseamnă securitatea R. Moldova

În următarea perioadă, R. Moldova și România ar trebui să se concentreze pe asigurarea interconectării energetice dintre cele două maluri ale Prutului.

De această părere este Răzvan Cotovelea, profesor de științe politice la Școală Națională de științe Politice și Administrative, fost Coordonator Național al Asistenței nerambursabile a României, care a precizat că România sprijină tot ce înseamnă securitatea R. Moldova, transmite Tvrmoldova.md.

„Sprijinim și, cred că din ianuarie, vom sprijini eforturile Chișinăului de a deschide capitolele de negociere și pentru a avansa decisiv. Este dificil să spui că vrei să deschizi capitole de negociere, dar numai în ce privește fondurile europene”, a precizat Răzvan Cotovelea.

Profesorul a amintit că România a negociat un an și șase luni numai capitolul care privește fondurile europene și că Bucureștiul va furniza R. Moldova din experiență ori de câte ori este nevoie.

România sprijină tot ce înseamnă securitatea R. Moldova

De asemenea, Răzvan Cotovelea a mai menționat că interacțiunea mediului bancar este foarte importantă.

„Trebuie schimbată radical paradigma prin care R. Moldova cooperează cu instituțiile financiare. Până nu de mult, era mai aproape zona euro-asiatică decât zona europeană și România. Acum, aceste fluxuri financiare și cooperarea financiar-bancară ar trebui să se reorientze rapid către Europa. Sunt lăudabile eforturile de cooperare a  companiilor Transelectrica și Transgaz, a companiilor din R. Moldova și România în beneficiul ambelor state. Sperăm că cooperarea din domeniul energetic va exclude situațiile în care România a împrumutat R. Moldova pentru plata gazului și a energiei electrice. Dacă vom realiza interconectarea R. Moldova cu România și Uniunea Europeană, vom a avea și cometitivitate crescută în Chișinău, vom avea și stabilitate și securitate în acest domeniu”, a spus Răzvan Cotovelea.

Tags: bucurestichisinauR. MoldovaRăzvan CotoveleaRomaniauniunea europeana
Categorii: PoliticăȘtirile zilei