X

Mapamondul se mobilizează pentru Turcia! România trimite şi ea echipe speciale de salvatori

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineaţa în sud-estul Turciei şi în alte ţări vecine, îndeosebi Siria, şi care s-a soldat până acum cu cel puţin 500 de morţi şi mii de răniţi în cele două ţări, transmite EFE, potrivit agerpres.

Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităţilor locale în căutarea supravieţuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

”Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţe coordonează desfăşurarea de echipe de salvare dinspre Europa”, a scris Lenarcic.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Turcia! Cel puţin 284 de oameni au murit – VIDEO – Black News

La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este ”pregătit să ajute” ţările afectate după un cutremur ”devastator” care ”a luat vieţile a sute de persoane şi a rănit mult mai mulţi”.

”Condoleanţele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieţi şi le doresc însănătoşire rapidă celor răniţi. UE este total solidară cu dumneavoastră”, a scris tot pe Twitter şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Echipe de salvatori din România şi Olanda

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

“Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al executivului român.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii ’70 – Black News

Guvernul olandez a anunţat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ”tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia şi Siria”.

Oferte de ajutor din Italia, Germania şi Franţa

Şi Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei civile. Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ”informată de Departamentul Protecţiei Civile, urmăreşte îndeaproape situaţia, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la graniţa cu Siria”, a informat biroul său într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a anunţat pe Twitter că a discutat la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru ”a-i transmite sprijinul Italiei şi a-i pune la dispoziţie (personalul de) protecţie civilă”.

Germania va trimite ajutor în regiunile afectate de cutremurul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de AFP.

”Urmărim bulversaţi veştile privind seismul din regiunea frontalieră dintre Turcia şi Siria. Numărul morţilor nu încetează să crească. Plângem împreună cu familiile şi tremurăm pentru persoanele aflate sub dărâmături. Bineînţeles că Germania va trimite ajutoare”, a scris cancelarul german pe Twitter.

Franţa este ”pregătită să ofere ajutor de urgenţă populaţiilor” din Turcia şi din Siria, a declarat Emmanuel Macron. ”Imagini teribile ne vin din Turcia şi Siria după un cutremur de o forţă deosebită. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile îndoliate”, a scris Macron pe Twitter, potrivit AFP.

Stoltenberg: Aliaţii NATO mobilizează sprijin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat luni solidaritatea şi şi-a anunţat sprijinul pentru Turcia, ţară membră a alianţei nord-atlantice, transmite dpa.

”Deplina noastră solidaritate cu aliatul nostru Turcia după acest cutremur teribil”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

”Aliaţii NATO mobilizează sprijin”, a mai scris secretarul general al NATO, adăugând că s-a aflat în legătură cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Azerbaidjanul trimite 370 de salvatori

Azerbaidjanul va trimite 370 de salvatori în Turcia care să ajute la operaţiunile de căutare şi salvare şi la eliminarea consecinţelor seismului, potrivit EFE.

Un avion având la bord personal din Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă va pleca în următoarele ore de pe aeroportul din Adana, la indicaţiile preşedintelui azer Ilham Aliev.

Un al doilea avion cu corturi de campanie, medicamente şi alte provizii de urgenţă va decola curând din Azerbaidjan.

Aliev i-a transmis omologului turc, pe care l-a numit ”iubit frate”, condoleanţe pentru tragedie şi i-a oferit tot ajutorul posibil, în timp ce şeful diplomaţiei azere şi-a sunat omologul turc pentru a-i transmite că în următoarele ore vor ajunge 370 de salvatori în ”ţara-soră Turcia”.

Georgia şi Kazahstan anunţă trimiterea de ajutoare

Şi Georgia, care se învecinează cu Turcia, şi Kazahstanul, care face parte din Organizaţia Statelor Turcice, au oferit luni Ankarei ajutorul, transmite EFE.

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a anunţat pe Twitter dispoziţia ţării sale de a oferi ”orice fel de ajutor necesar” vecinei sale Turcia.

Preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a transmis într-o telegramă condoleanţe omologului său turc şi şi-a exprimat totodată disponibilitatea de a oferi asistenţă adecvată Turciei.

”Cu mare durere am primit vestea morţii unui număr mare de oameni ca rezultat al unui cutremur puternic în Republica Turcia. În acest moment dificil, în numele poporului kazah şi al meu personal exprim condoleanţe familiilor victimelor, precum şi întregului popor turc frate”, a scris Tokaiev.

Rusia pregăteşte două avioane cu salvatori pentru a ajuta Turcia şi anunţă că infrastructura sa militară din Siria nu a fost afectată de seism

Rusia a pregătit două avioane de tip Il-76 pentru a transporta salvatori ruşi în Turcia. ”Două avioane Il-76 din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia, cu salvatori la bord, sunt pregătite să zboare în Turcia”, a anunţat ministerul condus de Aleksandr Kurenkov pe canalul Telegram, transmite EFE.

Kurenkov a ordonat unui număr de 100 de specialişti din departamentul aeromobil al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Centrul de Operaţiuni de Salvare de Risc Special să fie în alertă pentru a putea zbura în Turcia.

”Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia este mereu pregătit să ajute un stat prieten ai cărui cetăţeni se află într-o situaţie dificilă. Salvatorii noştri au toate cunoştinţele şi echipamentele necesare pentru a elimina consecinţele unor asemenea urgenţe şi sunt pregătiţi să zboare în zona cutremurului”, a anunţat Kurenkov.

”Vă rog acceptaţi condoleanţele mele profunde ca urmare a numeroaselor victime omeneşti şi a distrugerilor ample provocate de cutremurul din ţara dumneavoastră. Suntem gata să oferim asistenţa necesară în această privinţă”, a transmis şi preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj adresat lui Erdogan, potrivit Reuters.

Separat, Putin i-a transmis preşedintelui sirian Bashar al-Assad că Rusia împărtăşeşte ”tristeţea şi durerea celor care au pierdut fiinţe dragi” şi a anunţat că Rusia este gata să trimită ajutoare.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că instalaţiile sale militare nu au fost afectate de cutremur. Rusia, un aliat apropiat al guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad, menţine o prezenţă militară semnificativă în această ţară, notează Reuters.

Israelul anunţă trimiterea de ajutor umanitar în Turcia

Guvernul israelian a transmis luni condoleanţe Turciei şi a oferit ”un program de ajutor rapid” care include sprijin umanitar, pentru a face faţă catastrofei, transmite EFE.

”În numele poporului israelian, sunt profund întristat de dezastrul uriaş care s-a abătut asupra Turciei după cutremurul de noaptea trecută. Condoleanţele mele preşedintelui (Recep Tayyip) Erdogan şi poporului turc pentru pierderea de vieţi şi distrugerea mijloacelor de subzistenţă”, a transmis preşedintele israelian Isaac Herzog într-un comunicat citat de EFE. ”Statul Israel este mereu dispus să ajute sub orice formă posibilă”, a adăugat şeful statului israelian.

La rândul său, ministrul de externe Eli Cohen a dat instrucţiuni ministerului său ”pentru a coordona un program de ajutor rapid pentru ca Turcia să poată face faţă gravului dezastru”.

”Forţele noastre de securitate sunt pregătite să ofere orice ajutor este nevoie”, a comentat şi ministrul apărării israelian Yoav Gallant, într-un comunicat difuzat de biroul său, în care se mai menţionează că militari israelieni se pregătesc ”să furnizeze ajutor umanitar”.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistraţi cel puţin 500 de morţi şi câteva mii de răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS. 

Tags: Antonio TajanicutremurINSARAGJanez LenarcicJens StoltenbergJosep BorrellMecanismul de Protecţie Civilă al UEMevlut CavusogluNATOolandaRecep Tayyip ErdoganRO-USARRomaniaSMURD Bucureştiturcia
Categorii: DiasporaȘtirile zilei