România va ajuta R. Moldova să accelereze la Bursa de Valori București

Publicat:

România va ajuta R. Moldova să accelereze la Bursa de Valori București

Acest lucru a fost anunțat de premierul român Marcel Ciolacu, în cadrul forumului Moldova – România: Poduri de capital de la București. El a declarat că cea mai mare bancă din Republica Moldova, a anunțat că este pregătită să se listeze la Bursa de Valori București și așteaptă modificări legislative care să-i permită să facă acest pas strategic.

“Oferim tot sprijinul legislativ necesar guvernului moldovean pentru a accelera acest proces”, a subliniat premierul român.”


El a precizat că Bursa de Valori București este acum o instituție matură și în plină dezvoltare și s-a dovedit deja a fi o platformă ideală pentru lansarea multor companii românești de succes, iar România este pregătită să joace același rol pentru companiile moldovenești de primă clasă.

“Atâta timp cât piața bursieră din Republica Moldova nu este în creștere și nu are lichiditate, noi vă oferim această șansă majoră. Este, dacă vreți, o scurtătură economică de acces la capital pe care noi o oferim partenerilor reali. Sunt convins că atât autoritățile moldovenești, cât și toți marii întreprinzători din Republica Moldova își dau seama de avantajele de a deveni beneficiari ai infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii Bursei de Valori București. Și sper că vor profita din plin de această oportunitate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, este suficient să vedem impactul listării acțiunilor Hidroelectrica de anul trecut pentru a ne da seama de potențialul uriaș al Bursei de Valori București în acest moment. Premierul român a remarcat importanța alegerii momentului potrivit pentru listare. De asemenea, el a îndemnat să ne inspirăm din succesul celebrei companii din Republica Moldova, Purcari, care a fost listată și ea la Bursa de Valori București, nu doar pentru că produce vinuri foarte bune, ci și pentru că este un exemplu de afacere care a știut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la Bursa de Valori București, a reușit, de asemenea, să comunice mai mult și mai bine cu consumatorul român.

“Compania a găsit platforma perfectă pentru a deveni un nume important pe piața românească și internațională. Aceasta este calea potrivită pentru a fi extinsă la cât mai multe companii din Republica Moldova. De fapt, piața de capital reprezintă un pilon important al relației economice dintre cele două țări. Avem sectorul energetic, unde această conexiune funcționează deja cu mare intensitate și care s-a dovedit a fi cu adevărat vital pentru Republica Moldova anul trecut”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, prin tot ceea ce face, România dorește să ajute Republica Moldova să facă pași mari și încrezători spre apropierea de Uniunea Europeană. “Ajutăm cu specialiști români de top care lucrează astăzi în poziții cheie în Republica Moldova, ajutăm cu investiții de anvergură de sute de milioane de euro anual. Ajutăm cu volumul comerțului bilateral, care s-a triplat în ultimul deceniu”, a declarat premierul român.

El a menționat că a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvinte plăcute și poduri din flori.

“Acum este timpul podurilor de fier și de beton, poduri comerciale și de capital dublate, investiții bugetare și proiecte cu efecte economice clar definite. Iar Bursa de Valori București este un loc în care faptele și cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă națională, creată cu mari eforturi, pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri. Pentru că asta face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul”, a declarat premierul României. El le-a mulțumit tuturor și le-a urat să fie din nou împreună data viitoare când o altă companie moldovenească va fi listată la Bursa de Valori București.

Amintim că, cea mai mare bancă din Moldova, a fost nevoită să își amâne planurile de a se lista la Bursa de Valori București.

În materialele privind situațiile financiare anuale publicate de bancă, se mențonează că, în prezent unele prevederi ale legislației moldovenești în vigoare fac imposibilă o astfel de listare. În raport se menționează că unul dintre obiectivele strategice ale maib este de a se lista la o bursă internațională. În decembrie 2022, acționarii au votat în favoarea autorizării listării acțiunilorla Bursa de Valori București.

Se subliniază faptul că se implementează o strategie de transformare, concentrându-se pe calitatea serviciilor pentru clienți și pe ofertele digitale, aliniindu-și guvernanța corporativă și informarea investitorilor la cele mai bune practici internaționale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 24 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 24 iulie în Istorie 24 iulie este a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 24 iulie 2024 

Horoscop 24 iulie 2024  Nativii din zodia Berbec au nevoie de linişte, în timp ce Gemenii evită agitaţia, potrivit stiripesurse. Horoscop 24 iulie 2024 pentru Berbec Energia...

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă Păpușa Barbie cu deficiențe de vedere ajunge azi pe rafturile magazinelor de jucării. Este cea mai recentă din...

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.