România va cere UE compensații pentru diferențe semnificative de preț la energie, între vest și est

Publicat:

România va solicita compensații consiliului de miniștri, la nivel european, în condițiile în care prețurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Declarația sa vine după cea a omologului grec Theodoros Skylakakis, potrivit căreia Grecia, România și Bulgaria și-au unit forțele pentru a aborda creșterea prețurilor la energie electrică în Europa de Sud-Est, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că de câteva luni prețurile în regiune sunt “semnificativ mai mari” decât în vestul Europei.

El a spus că sunt mai mulți factori care au dus la această situație, precum un an secetos, o producție hidro mai mică, probleme în zona de interconexiune sau de mentenanță pe anumite linii din Ungaria.

“De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, și Republicii Moldova, dar și Ucrainei – și care creează o presiune pe prețurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârșit”, a spus Burduja, la South East Europe Green EPC.

“Dacă tot suntem într-o piață energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura și să tolerăm la nesfârșit prețuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenția Consiliului de miniștri”, a declarat Burduja, potrivit Agerpres.

El a mai adăugat că România, Grecia, Bulgaria vor trebui să definească “niște soluții rapide” prin care să fie compensate pentru aceste diferențe de preț.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a subliniat că susține foarte mult extinderea pieței unice, dar trebuie ca, “dacă tot ne supunem acelorași reguli, să beneficiem și de aceeași beneficii”.

Altfel, unii rămân cu beneficiile, alții rămân cu povara costurilor”, a susținut el.

Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni, la un post grecesc de radio, că piața unificată de electricitate din UE nu funcționează pentru Europa de Sud-Est, relatează Reuters.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Premierul Greciei urmează să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni.

Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o inițiativă comună de către miniștrii Energiei din Grecia, Bulgaria și România pentru a crea “un mecanism permanent de intervenție oricând se înregistrează prețuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieței energetice europene”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei angajaţi ai Crucii Roşii, ucişi într-un bombardament rusesc în estul Ucrainei

Trei angajaţi ai Crucii Roşii, ucişi într-un bombardament rusesc în estul Ucrainei Bombardamentele ruseşti au ucis joi trei ucraineni care lucrau pentru Comitetul Internaţional al...

Curs valutar oficial al BNM pentru 13 septembrie 2024

Curs valutar oficial al BNM pentru 13 septembrie 2024 Leul moldovenesc se depreciază în raport cu euro, dolarul american și leul românesc. În același timp,...

Directorul adjunct al Agenției Relații Interetnice, vizită de lucru la Cahul

Directorul adjunct al Agenției Relații Interetnice, vizită de lucru la Cahul La data de 12 septembrie, la Cahul, a avut loc vizita oficială a dlui...

Radu Radu, noul director adjunct al Serviciului Vamal

Radu Radu, noul director adjunct al Serviciului Vamal Conducerea Serviciului Vamal, l-a prezentat astăzi efectivului instituției pe directorul adjunct al Serviciului Vamal, șef al Departamentului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.