România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova

Publicat:

România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova

România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Republica Moldova pentru a îmbunătăți și spori interconectarea în sectorul energetic. Declarația aparține ministrei afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și a fost făcută înainte de reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, transmite IPN.

Citeşte şi: Italia îşi trimite urşii agresivi în România – Stiripesurse.md


„O altă prioritate este sprijinirea sectorului energetic din Ucraina, care este în mod constant sub un atac masiv din partea Rusiei. De aceea, este foarte important să continuăm să ajutăm Ucraina să își protejeze infrastructura energetică, să înlocuiască echipamentele avariate și să furnizeze energie electrică România va continua să colaboreze cu Ucraina și Republica Moldova pentru a îmbunătăți și crește interconectarea în sectorul energetic”, a precizat Odobescu, citată de caleaeuropeana.ro.

România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova

Ministra română a menționat că îi va informa pe omologii săi despre semnarea, de către președintele Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelenski, a acordului de cooperare dintre România și Ucraina în domeniul securității, eveniment prilejuit de summitul NATO de la Washington.

Făcând trimitere la sancțiunile contra Rusiei, ministra română de externe a evidențiat nevoia de a menține presiunea asupra Moscovei prin aceste măsuri punitive. „UE trebuie să răspundem amenințărilor hibride la adresa statelor membre, Ucrainei, Republicii Moldova. Acesta este motivul pentru care sprijinim adoptarea unui nou regim de sancțiuni contra Rusiei, care destabilizează activitatea în străinătate”, a mai spus oficialul român.

România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova

În ceea ce privește discuția cu președinta Băncii Europene de Investiții și o mai mare implicare financiară a acestei instituții în sprijinirea obiectivelor de politică externă ale UE, ministrul de externe a arătat că este „foarte important ca Banca Europeană de Investiții să sprijine reformele, creșterea și consolidarea capacității administrative, protecția infrastructurii critice în țările candidate precum Ucraina, Republica Moldova sau țările din Balcanii de Vest, dar și proiectele de conectivitate din zona Mării Negre”.

Luminița Odobescu participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc Bruxelles. Oficialii europeni abordează aspecte privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, precum și diplomația digitală. De asemenea, are loc un schimb de opinii cu președintele BEI, Nadia Calviño, în cadrul unui dejun de lucru informal.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Găgăuzia discută cu Rusia despre eliminarea taxelor la vin

Găgăuzia discută cu Rusia despre eliminarea taxelor la vin Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a anunțat negocieri cu departamentele federale din Rusia cu privire la...

Vlah depune o sesizare publică. Invocă utilizarea resurselor instituțiilor statului pentru promovarea referendumului

Vlah depune o sesizare publică. Invocă utilizarea resurselor instituțiilor statului pentru promovarea referendumului Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, depune o sesizare privind utilizarea paginilor...

Ministerul Finanțelor va lansa platforma eVMS.md

Ministerul Finanțelor va lansa platforma eVMS.md Sfârșitul lunii iulie aduce o premieră financiară pentru Republica Moldova: platforma eVMS.md. Pagina va fi lansată la pe 31 iulie...

Diana Șoșoacă nu are voie să calce în Ucraina! Kievul i-a dat interdicţie

Diana Șoșoacă nu are voie să calce în Ucraina! Kievul i-a dat interdicţie Diana Șoșoacă a primit interdicție de intrare pe teritoriul Ucrainei. Serviciul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.