România vrea să cumpere Portul Giurgiuleşti

Publicat:

România vrea să cumpere Portul Giurgiuleşti

Guvernul României discută semnarea unui memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiuleşti de la Dunăre din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit agendei executivului. Achiziția ar urma să se facă prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului român al Transporturilor, relatează presa de peste Prut.

Negocierea cu BERD va fi condusă de Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, potrivit memorandumului citat.


Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova este operat de compania Danube Logistics SRL, deținută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit site-ului companiei.

România vrea să cumpere Portul Giurgiuleşti

Memorandumul discutat în guvernul român are ca temă „aprobarea iniţierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”.

Guvernul nu a precizat până la acest moment suma preconizată pentru achiziția portului moldovean.

Portul Giurgiulești are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.

România vrea să cumpere Portul Giurgiuleşti

Premierul Ciolacu a anunțat încă din septembrie 2023 intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a declarat atunci premierul.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două maşini s-au făcut praf în centrul Chişinăului

Două maşini s-au făcut praf în centrul Chişinăului Două mașini s-au ciocnit violent pe strada Ceucari din Chișinău. Totul s-a întâmplat în dimineața aceste zile. Potrivit...

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC Comisia Electorală Centrală reamintește alegătorilor din afara țării că în...

Republica Moldova va fi reprezentată de cinci sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris

Republica Moldova va fi reprezentată de cinci sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris La Paris încep astăzi Jocurile Paralimpice. Ceremonia de deschidere, la care...

Ziua limbii române va fi sărbătorită pe strada Eugen Doga

Ziua limbii române va fi sărbătorită pe strada Eugen Doga Muzica și poezia se vor împleti în spiritul limbii române la o seară culturală desfășurată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.