X

Ron DeSantis, rivalul republican al lui Trump, condamnă punerea lui sub acuzare, fără să-l numească explicit

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a criticat vineri punerea sub acuzare a candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, declarând că au existat ceea ce el a numit standarde duble în emiterea acuzaţiilor legate de manipularea necorespunzătoare a unor documente clasificate, transmite Reuters, scrie news.ro .

Procurorii americani au declasificat vineri un rechizitoriu de 37 de capete împotriva lui Trump, acuzându-l pe fostul preşedinte că a pus în pericol unele dintre cele mai sensibile secrete de securitate ale ţării după ce şi-a încheiat mandatul în 2021.

Citește și : Trump a fost inculpat pentru gestionarea arhivelor Casei Albe

”Cred că trebuie să existe un singur standard de justiţie în această ţară”, a spus DeSantis într-o declaraţie de vineri seara, la o convenţie a partidului din Greensboro, Carolina de Nord.

El a condamnat ceea ce el a numit ”o înarmare” a agenţiilor guvernamentale, deşi nu a menţionat numele lui Trump în discursul său.

”Hillary avea e-mailurile. Există un standard diferit pentru un secretar de stat democrat faţă de un fost preşedinte republican?”, a spus DeSantis.

Hillary Clinton, care a fost secretar de stat sub preşedintele Barack Obama, a pierdut în faţa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

În timpul campaniei, ea s-a confruntat cu întrebări cu privire la manipularea de către ea a materialelor clasificate după ce a devenit public faptul că a folosit un server de e-mail privat în casa ei pentru o parte din corespondenţa ei.

O investigaţie a Departamentului de Stat al SUA nu a găsit nicio dovadă de manipulare greşită deliberată a informaţiilor clasificate de către angajaţii departamentului, iar FBI a spus că Clinton a fost ”neglijentă”, dar nu a recomandat acuzaţii penale.

Trump se confruntă cu 37 de acuzaţii penale, inclusiv acuzaţii de reţinere neautorizată de documente clasificate şi conspiraţie pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce a părăsit Casa Albă în 2021, potrivit documentelor instanţei federale făcute publice vineri.

Republicanii au susţinut că ancheta asupra lui Trump, care candidează pentru a-l detrona pe preşedintele democrat Joe Biden de la Casa Albă în 2024, este motivată politic.

Citește și : Blinken a discutat cu Netanyahu despre problema statului palestinian

Biden şi înalţi oficiali au spus în mod repetat că Departamentul de Justiţie acţionează independent.

“Nu poţi avea o facţiune a societăţii care să armeze puterea statului împotriva facţiunilor care nu le plac. Şi asta am văzut”, a spus DeSantis, care se află pe locul al doilea, dar la distanţă, în urma lui Trump în sondajele de opinie pentru nominalizarea drept candidat republican la preşedinţie.

Tags: acuzareCarolina de NordDonald TrumpRon DeSantis
Categorii: Știrile zilei