X

Roscosmos anunţă o ‘uşoară’ creştere a temperaturii la o capsulă Soyuz andocată la ISS, după o scurgere de lichid

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat vineri o “uşoară” creştere a temperaturii la bordul unei capsule Soyuz andocate la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care nu se află în pericol, la două zile după depistarea unei scurgeri de lichid produsă probabil din cauza impactului cu un micrometeorit, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit Roscosmos, specialiştii de la centrul de control al zborului şi cosmonauţii de la bordul staţiei “au efectuat o serie de teste ale sistemelor navetei spaţiale cu echipaj la bord Soyuz MS-22, inclusiv măsurarea temperaturii în spaţiul locuibil al capsulei”.

Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Temperatura la bordul capsulei Soyuz andocate la ISS este de +30 grade Celsius, a informat Roscosmos pe Telegram.

“Este o uşoară schimbare de temperatură”, a precizat agenţia spaţială rusă, care a afirmat că această situaţie “nu este critică pentru funcţionarea echipamentelor şi confortul echipajului staţiei”.

“Nu constituie o ameninţare pentru viaţa şi sănătatea cosmonauţilor”, a precizat Roscosmos.

“Regimul de temperatură necesar în spaţiul locuibil al navetei spaţiale Soyuz MS-22 este menţinut prin intermediul segmentului rusesc al ISS”, a mai spus Roscosmos.

Scurgerea de lichid provenită de la capsula Soyuz, produsă miercuri, în momentul în care cosmonauţii Serghei Procopiev şi Dmitri Petelin se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu, ar fi putut fi cauzată de impactul cu un micrometeorit, potrivit Roscosmos.

Jetul de lichid, care apărea în transmisiunea live a NASA asemenea unui şuvoi de particule asemănătoare fulgilor de zăpadă, emana din secţiunea posterioară a capsulei Soyuz MS-22 şi a fost descris de un comentator de la NASA ca o scurgere a unui lichid de răcire.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Acest incident provoacă îngrijorări cu privire la zborul de întoarcere pe Pământ al celor doi cosmonauţi ruşi şi a colegului lor american Frank Rubio, programat pentru martie 2023 la bordul Soyuz.

Alte patru persoane se află în prezent la bordul ISS: rusoaica Anna Kikina, americanii Nicole Mann şi Josh Cassada şi japonezul Koichi Wakata.

Tags: ISSRoscosmosSoyuzSoyuz MS-22
Categorii: Diaspora