Rouhani acuză SUA că sunt o ‘ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale’

Publicat:

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat vineri Statele Unite că sunt o “ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale” după acuzaţiile americane privind atacurile asupra a două petroliere în Marea Oman, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În ultimii doi ani, guvernul american a avut o abordare agresivă şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa stabilităţii în regiune şi în lume, încălcând toate normele internaţionale”, a declarat Rouhani în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) care are loc la Bişkek, în Kîrgîzstan.


Citește și : Aproape jumătate dintre moldoveni consideră noul guvern condus de Maia Sandu legitim

Declaraţia sa survine la scurt timp după ce SUA au acuzat Iranul că este responsabil de atacurile asupra a două petroliere în Marea Oman. Acuzaţiile au fost respinse ca fiind “nefondate” de către Ministerul Afacerilor Externe iranian.

Două petroliere, unul norvegian, celălalt japonez, au fost vizate joi de atacuri de origine nedeterminată în Marea Oman. Potrivit agenţiei de presă iraniene Irna, aceste atacuri au avut loc la mai puţin de 30 de mile marine de coastele iraniene.

Regiunea este afectată de peste o lună de o escaladare a tensiunilor între Statele Unite şi Iran. Washingtonul, care continuă să înăsprească sancţiunile economice şi diplomatice împotriva Teheranului după ce s-a retras în urmă cu un an din acordul nuclear internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian, a intensificat brusc la începutul lunii mai desfăşurarea de trupe militare în Orientul Mijlociu, acuzând regimul iranian că pregăteşte atacuri “iminente” împotriva unor interese americane.

Citește și : Opoziția indoneziană cere ca victoria preşedintelui Joko Widodo în alegeri să fie anulată

Nu este clar deocamdată ce anume a provocat exploziile de joi de pe petrolierele Front Altair, norvegian, şi Kokuka Courageous, japonez, care au avariat navele şi au determinat echipajele să le abandoneze. Cei 44 de membri ai echipajului celor două vase au fost recuperaţi de nave iraniene. Exploziile au survenit la o lună de la un incident asemănător care a vizat mai multe nave în aceeaşi zonă.

Cotaţia barilului de petrol a crescut joi cu peste 4%, după atacuri. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.