X

Roverul chinezilor a mers aproape 600 de metri pe Marte

Centrul pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA) a anunţat vineri că roverul chinez Zhurong aflat pe Marte a parcurs 585 de metri pe “planeta roşie”, informează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Vineri se împlineşte un an de la data lansării misiunii chineze Tianwen-1 care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie, la aproximativ 378 de milioane de Pământ.

Citeşte şi: Italia impune un permis de sănătate OBLIGATORIU

Misiunea a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong.

Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai.

De la momentul atingerii suprafaţei planetei Marte, roverul s-a deplasat spre sud în vederea desfăşurării unor activităţi de explorare.

Misiunea roverului Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) este de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera acesteia şi de a căuta urme de viaţă din trecutul planetei.

Atât roverul, cât şi sonda orbitală funcţionează în condiţii normale, conform CNSA.

Tianwen-1 este unul dintre cele trei vehicule spaţiale care au ajuns pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Roverul american Perseverance a asolizat pe 18 februarie într-o depresiune geologică uriaşă, denumită Jezero Crater, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri în raport cu Utopia Planitia. Hope, al treilea vehicul spaţial care a ajuns pe o orbită marţiană în luna februarie, nu a fost conceput pentru a asoliza. Lansat de Emiratele Arabe Unite, Hope orbitează planeta Marte, colectând date ştiinţifice despre atmosfera şi condiţiile meteorologice marţiene.

Vezi şi: POTOP în China: O localitate înconjurată de ape a fost evacuată – VIDEO

Perseverance şi Zhurong sunt două dintre cele trei rovere robotizate care funcţionează în prezent pe Marte. Cel de-al treilea este roverul american Curiosity, care a asolizat pe “planeta roşie” în 2012.

InSight, un vehicul spaţial dezvoltat de NASA şi care a ajuns pe Marte în anul 2018, cu misiunea de a studia structura tectonica a acesteia, este un modul staţionar. 

Tags: Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA)ChinamarteroverTianwen-1Zhurong
Categorii: Știrile zilei