RSF semnalează înrăutăţirea situaţiei presei în Afganistan de la revenirea talibanilor la putere

Publicat:

La un an de la revenirea talibanilor la putere în Afganistan, numeroase instituţii media din această ţară au fost închise, potrivit organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF), cu sediul la Paris – transmite sâmbătă DPA, potrivit agerpres.

Numeroase instituţii de presă şi-au încetat activitatea şi sute de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă, a făcut cunoscut organizaţia.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

”Jurnalismul în Afganistan sângerează până la moarte”, a declarat directorul RSF, Christian Mihr, potrivit unui comunicat difuzat vineri. ‘Talibanii au promulgat numeroase legi care restricţionează libertatea presei şi încurajează persecuţia şi intimidarea presei şi a jurnaliştilor”, a adăugat el.

Potrivit RSF, o treime din cele 550 de instituţii media care erau active la 15 august 2021 – ziua în care talibanii au preluat din nou controlul după mai bine de 20 de ani – au fost închise.

Între timp, numărul jurnaliştilor a scăzut cu mai mult de jumătate, ajungând la 4.750, femeile fiind afectate în mod special. Aproximativ 75% dintre jurnalistele afgane şi-au pierdut locul de muncă sau au încetat să mai lucreze de teama talibanilor, a declarat RSF, adăugând că în 11 din cele 34 de provincii afgane nu mai există jurnaliste.

Talibanii au îngreunat foarte mult munca jurnaliştilor, consemnează RSF, menţionând cenzura şi autocenzura din ce în ce mai mari, precum şi un val de arestări arbitrare ale lucrătorilor din mass-media.

De la preluarea controlului de către linia dură, cel puţin 80 de lucrători din mass-media au fost arestaţi pentru perioade diferite de timp şi, în unele cazuri, “într-un mod foarte brutal”. Afganistanul se află în prezent pe locul 156 din 180 de ţări în clasamentul RSF privind libertatea presei.

Chiar şi înainte de revenirea talibanilor la putere, jurnaliştii afgani s-au confruntat cu adversităţi, aminteşte RSF, mulţi dintre ei fiind persecutaţi şi ameninţaţi. Cu toate acestea, ţara a reuşit să promoveze unul dintre cele mai diverse peisaje mediatice din regiune.

În timp ce Afganistanul marchează un an de la preluarea puterii de către talibani în august anul trecut, afganii din exil şi susţinătorii lor din întreaga lume au plănuit să se adune pentru a protesta împotriva regimului opresiv al liniei dure.

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

La Berlin, manifestanţii urmează să se adune sâmbătă în faţa Ministerului de Externe şi în apropierea cancelariei pentru a cere guvernului să evacueze mai mulţi afgani aflaţi în pericol, scrie DPA.

Între timp, la Kabul, un protest paşnic al câtorva zeci de femei care mărşăluiau sâmbătă pe străzi scandând “Hrană, muncă şi libertate” a fost atacat şi oprit de forţele talibane. Drepturile femeilor au fost sever restricţionate sub noul regim.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.