Rugăciuni pentru ploaie în toate moscheile din Maroc, ţară afectată de secetă

Publicat:

Rugăciuni vor fi rostite vineri în toate moscheile din Maroc în speranţa de a aduce ploaia în această ţară din nordul Africii afectată de secetă, a anunţat Ministerul pentru Afaceri Islamice, citat de AFP, potrivit agerpres.

Din ordinul regelui Mohammed al VI, “invocarea lui Allah pentru a aduce ploaia” va avea loc în toate moscheile, a precizat Ministerul marocan într-un comunicat difuzat de agenţia de presă MAP.


Citește și : India a înregistrat peste 500.000 de decese asociate COVID-19

Aceste rugăciuni se referă la un verset din Coran şi la cuvintele profetului Mohamed, care recomandă o rugăciune “de fiecare dată când ploaia devine rară”.

Marocul înregistrează un sever deficit pluviometric, iar rezervele de apă din baraje se află la cele mai joase niveluri ale lor, cu o rată de umplere de abia 34% vinerea aceasta faţă de 46% în aceeaşi zi a anului trecut, potrivit datelor oficiale.

În pofida unei ameliorări a recoltelor în 2021, seceta afectează considerabil agricultura marocană.

Economia acestei ţări, deja grav afectată de criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, este tributară sectorului agriculturii, cel mai mare contribuabil la PIB-ul naţional, cu 14%.

Seceta a determinat în luna ianuarie autorităţile oraşului turistic Marrakech să raţionalizeze cu stricteţe apa, interzicând udarea peluzelor stadioanelor şi a parcurilor în timpul zilei, potrivit site-ului de ştiri Medias24.

Măsuri şi mai draconice au fost adoptate din 2020 la Agadir, un oraş din sudul ţării, unde apa de la robinet este oprită pe timpul nopţii.

Acest oraş turistic găzduieşte prima uzină de desalinizare a apei de mare din Maroc, inaugurată la începutul lunii februarie pentru a acoperi deficitul de apă potabilă şi pentru a contribui la irigarea terenurilor agricole.

Citește și : Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Seceta ar trebui să se intensifice progresiv în Maroc până în 2050 sub efectul scăderii cantităţilor de precipitaţii (-11%) şi al creşterii temperaturilor (+1,3 grade Celsius), potrivit Ministerului marocan al Agriculturii.

Seceta va conduce şi la o “scădere cu peste 25% a disponibilităţii de apă pentru irigaţii “, se arată într-un raport al Ministerului.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul... dar...

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l...

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.