Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Publicat:

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Dezbaterea dacă ar putea Ucraina să lovească Federația Rusă cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune va continua în Germania

La jumătatea lunii octombrie, președintele SUA, Joseph Biden, va sosi în Germania pentru a participa la ședințele Grupului de contact privind Ucraina.

Vezi şi: VIDEO – IDF a distrus un tunel al Hezbollah care ajungea în Israel – Stiripesurse.md


La lucrările grupului participă mai mult de 50 de țări, la consfătuire problema principală va fi ridicarea restricțiilor la utilizarea de către Forțele Armate ale Ucrainei a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru lovituri date mult în interiorul teritoriului Rusiei, scrie NEZAVISIMAIA GAZETA, potrivit stiripesurse.ro.

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Discuția dacă să i se permită Ucrainei să lovească ținte din interiorul teritoriului Federației Ruse cu rachete occidentale durează de luni de zile. Țările membre NATO trimit Forțelor Armate ale Ucrainei rachete de croazieră, între altele au fost deja transferate Storm Shadow și SCALP cu o rază de acțiune de 560 km și ATACMS cu o rază de acțiune maximă de puțin sub 400 km.

În toamnă, Ucraina ar fi trebuit să primească, de asemenea, rachete de croazieră JASSM, a căror cea mai recentă modificare are o rază de acțiune de până la 800 km.

Pentru utilizarea unor astfel de armamente sunt necesare sisteme de ghidare prin satelit, pe care Kievul nu le are. Și chiar dacă un militar din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei ar apăsa butonul de lansare a rachetelor, nu se va putea afirma că armele folosite sunt ucrainene (așa cum susțin politicienii și diplomații occidentali).

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Numai țările NATO dispun deocamdată de programele și sateliții necesari pentru utilizarea unor astfel de rachete.

Până acum Ucraina a lovit deja 15 regiuni rusești cu ajutorul dronelor. Rachetele de croazieră sunt mai periculoase decât dronele, mai ales din cauza nivelului “încărcăturii utile”, a vitezei mai mari și a preciziei.

Efectul utilizării rachetelor occidentale moderne ar putea fi mult mai mare decât cel al dronelor ucrainene.

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Totodată, se pare că deja Occidentul nu mai vorbește despre o înfrângere strategică a Rusiei. Doi ani de operațiune militară specială au dovedit coeziunea societății Federației Ruse și au revelat rezerva de putere a economiei rusești.

Astăzi, politicienii occidentali, analizând cu atenție indicatorii publicați ai bugetului rus, ajung la concluzia că Moscova este capabilă să lupte și în următorii ani. De ce ar putea fi important pentru partenerii Ucrainei să lovească mult în adâncimea teritoriul Rusiei, a declarat recent fostul secretar de stat al SUA (în timpul președintelui Donald Trump) Michael Pompeo.

Presupunând că vorbește cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko (aflat pe lista Federației Ruse de extremiști și teroriști), acesta a declarat că astfel de atacuri vor putea forța mai rapid Moscova să meargă la negocieri de pace în condițiile puse de Kiev.

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

Judecând după declarațiile făcute de oficialii ruși, Moscova își dă seama de consecințele atacurilor Kievului cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

În comunitatea de experți a devenit o opinie comună că țările membre NATO nu discută pur și simplu despre posibila utilizare de către Kiev a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune: de fapt, ele hotărăsc dacă să se implice sau nu direct într-un conflict cu Rusia.

De altfel, la acest lucru s-a referit, pe 12 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Ruleta rusească alături de liniile roșii ale Rusiei

El a avertizat că loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune împotriva Federației Ruse vor însemna participarea NATO în conflict. Putin a reamintit despre așa-numitele linii roșii, care nu trebuie depășite.

Sensul declarației președintelui a fost că acele state care spun că nu au niciun fel de linii roșii în raport cu Rusia, trebuie să înțeleagă că nici Federația Rusă nu va avea niciun fel de restricții în raport cu aceste state.

Se știe că ruleta rusească, sau pariul cu sfârșit letal, reprezintă un revolver cu tambur în care se introduce un singur cartuș.

Probabil că Occidentul speră că acum, în joc, din considerente oarecare (din cauza responsabilității pentru soarta lumii, din motive umanitare sau pur și simplu din frică) acest cartuș se va dovedi a fi gol.  

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Opt tiruri cu 100.000 de volume de cărți românești, aduse joi în Piața Marii Adunări Naționale

Opt tiruri cu 100.000 de volume de cărți românești, aduse joi în Piața Marii Adunări Naționale Opt tiruri cu 100.000 de volume de cărți românești...

Procedura de vot la prezidențiale și referendum, explicată în detaliu

Procedura de vot la prezidențiale și referendum, explicată în detaliu În ziua referendumului pentru aderare la UE și alegerilor prezidențiale, cetățenii moldovenii vor merge la...

CEC informează despre termenul limită de solicitare a autorizării sondajelor de opinie și a exit-poll-urilor

CEC informează despre termenul limită de solicitare a autorizării sondajelor de opinie și a exit-poll-urilor Comisia Electorală Centrală (CEC) informează despre termenii limită de solicitare...

Rusia închide consulatul României de la Rostov-pe-Don. Zaharova: Răspuns la acțiunile neprietenoase ale Bucureștiului

Rusia închide consulatul României de la Rostov-pe-Don. Zaharova: Răspuns la acțiunile neprietenoase ale Bucureștiului Consulatul General al României la Rostov-pe-Don își va înceta activitatea pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.