X

Rusia a cooperat cu Belarusul pentru prinderea teroriștilor care au comis atacul de la Moscova

Rusia a cooperat cu Belarusul pentru prinderea teroriștilor care au comis atacul de la Moscova

Serviciile speciale din Belarus au ajutat Rusia să prevină fuga peste graniță a celor care au participat la atacul de vineri seară, a declarat ambasadorul țării la Moscova.

În urma „interacțiunii active” dintre serviciile speciale ale celor două state, s-a reușit împiedicarea fugii teroriștilor „peste granița noastră comună”” a declarant ambasadorul Dmitri Krutoi, citat de agenția oficială de presă din Belarus, BELTA, și preluat de CNN, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Autoritățile ruse au declarat că bărbații care ar fi comis atacul asupra complexului Crocus au fost prinși sâmbătă dimineața devreme în Briansk, o mare regiune din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, dar și cu Belarus, fără a preciza locul exact. Capitala regiunii se află la aproximativ 5 ore de mers cu mașina de Moscova.

Presa de stat rusă relatează că, potrivit Ministerului de Interne, „toți teroriștii reținuți în regiunea Briansk sunt cetățeni străini”.

Serviciile secrete ruse au difuzat imagini şocante cu doi presupuşi atentatori care declară că au împuşcat oameni pentru bani. Primele audieri au fost făcute la Moscova, iar unul dintre terorişti nici nu ştie limba rusă, este din Tadjikistan. În total 11 persoane cu fost arestat pentru implicare în carnagiul din sala de concerte, inclusiv cei patru indivizi care apar în imagini când trag în oameni.

Îngenunchiat și înfrigurat, Faridun Şamsutdin din face mărturii șocante. Are 26 de ani, spune că a venit cu avionul din Turcia la începutul lui martie și că a fost plătit de persoane necunoscute, care l-au contactat pe Telegram. I-au oferit 1 milion de ruble, echivalentul a circa 10.000 de euro în două tranșe, dacă acceptă să ucidă civili.

Un al doilea suspect este din Tadjikistan. Nu știe limba rusă așa că a fost interogat cu ajutorul unui translator. A spus că venise la Moscova ca să își găsească de lucru. A cumpărat o mașină și urma să facă taximetrie când a fost racolat.

Suspect arestat după atentatul din Moscova:

Când anume l-ai cunoscut pe Abdulo?

– Acum 10-12 zile. I-am spus că nu îmi găsesc de muncă de atâta vreme. Vreau să lucrez.

– Cine este Abdulo?

– L-am cunoscut pe Telegram. El a fost cu noi!

– Când l-ai cunoscut, unde?

Citește și: Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară a noua oară. Câți deputați au votat ‘pentru’

– Când am cumpărat maşina.

În total 11 persoane suspectate că sunt implicate în atentatul de la Moscova au fost arestate. Patru în regiunea Briansk, de unde se poate ajunge și în Belarus și în Ucraina.

Serviciile secrete ruse susțin că teroriștii au avut contacte în Ucraina și au folosit arme pregătite în secret. În plus, după atac au vrut să fugă cu o mașină în Ucraina.

Toți suspecții au fost duși la Moscova pentru audieri. Sunt căutati și alți complici ai lor.

Tags: belarusmoscovarusiateroristi
Externe