X

Rusia a eliberat un fost puşcaş marin al US Navy după nouă luni de detenţie

Rusia a eliberat un fost puşcaş marin al US Navy care se aflase în detenţie din aprilie anul trecut, a anunţat joi fostul diplomat american Bill Richardson, specializat în misiuni delicate pentru a obţine eliberarea unor concetăţeni ai săi, informează AFP, potrivit agerpres

“Taylor Dudley a fost eliberat de Rusia astăzi, 12 ianuarie 2023”, la un punct de trecere a frontierei între Polonia şi Rusia, şi este “pe drumul de întoarcere” în SUA, a anunţat într-un comunicat acest fost congresman şi ambasador..

Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

Negocierile pentru eliberarea acestui fost puşcaş marin s-au desfăşurat în “mod discret”, a precizat el.

“În timp ce noi sărbătorim întoarcerea în siguranţă a lui Taylor, rămânem foarte preocupaţi de soarta lui Paul Whelan şi hotărâţi să lucrăm pentru reîntoarcerea lui”, a adăugat Bill Richardson.

Fostul militar american Paul Whelan fusese arestat în Rusia în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru “spionaj”, în pofida faptului că a negat acest lucru.

SUA încearcă să obţină eliberarea lui după ce preşedintele Joe Biden a promis în decembrie să nu abandoneze “niciodată” eforturile în acest sens, într-un moment în care vedeta baschetului american Brittney Griner a revenit în SUA după ce fusese eliberată de Rusia în schimbul celebrului traficant de arme Viktor Bout (But), eliberat de Washington.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

“Din păcate, Moscova tratează cazul lui Paul (Whelan) într-un mod diferit de cel al lui Brittney, dar chiar dacă am eşuat să obţinem eliberarea lui Paul, nou nu vom renunţa niciodată”, a declarat Joe Biden în decembrie.

Tags: Bill RichardsonPoloniarusiaSUAUS Navy
Categorii: Diaspora