X

Rusia a făcut o ‘greşeală gravă’ livrând Turciei S-400, susţine un expert militar rus

Turcia este dispusă să coopereze cu SUA în privinţa achiziţionării sistemelor de apărare antirachetă Patriot, ceea ce demonstrează o “reverenţă” făcută de Ankara Washingtonului, precum şi faptul că Turcia nu este un aliat sigur pentru Moscova, a declarat sâmbătă expertul militar rus Konstantin Sivkov, căpitan de rangul I, membru corespondent al Academiei de ştiinţă în domeniile rachetelor şi artileriei din Moscova, într-o intervenţie la postul de radio rusesc NSN, preluat de Rambler.ru, potrivit agerpres.

În acest context, în opinia sa, orice cooperare cu Turcia în domeniul tehnologiei militare este o greşeală şi poate reprezenta o ameninţare serioasă pentru Rusia.

Citește și : Administrația Trump ia în considerare delistarea companiilor chineze de la bursele americane

“Consider că, în acest context, livrarea de sisteme S-400 Turciei a reprezentat o greşeală gravă. Pentru că acum apariţia acestor sisteme în Turcia poate constitui o ameninţare serioasă pentru noi”, a spus Sivkov.

La jumătatea lunii septembrie, Rusia a încheiat a doua etapă a transferului către Ankara a sistemelor sale S-400, transfer pe care l-a început la 27 august 2019. În acelaşi timp, continuă activităţile de instalarea a sistemului de rachete rusesc şi de instruire a personalului turc. Sistemele de apărare antiaeriană ruse sunt prevăzute să fie puse în funcţiune în aprilie 2020, conform surselor de la Ankara, citate de agenţiile de presă ruse.

Citește și : Încrederea în economia zonei euro, la cel mai scăzut nivel din februarie 2015

Contractul de furnizare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 a fost semnat de către cele două ţări în urmă cu doi ani, fiind estimat la 2,5 miliarde de dolari. Acesta a afectat semnificativ relaţiile turco-americane. Ca răspuns, Washingtonul a suspendat livrarea avioanelor militare multirol F-35 către Turcia.

Tags: ankaraKonstantin SivkovmoscovaPatriotS-400SUAturciawashington
Categorii: Diaspora