X

Rusia a închis toate ‘robinetele’ de combustibili spre Ucraina

Compania naţională de căi ferate din Kazahstan (KTZ) a suspendat livrările de gaz petrol lichefiat (GPL) şi cărbune spre Ucraina după ce Rusia, ţară de tranzit, a interzis efectuarea acestor livrări de pe teritoriul său, informează Reuters citând un document oficial, potrivit agerpres.

Potrivit Reuters, Rusia a interzis propriilor sale companii să exporte produse petroliere, GPL şi cărbune spre Ucraina începând cu data de 1 iunie 2019, fără o autorizaţie guvernamentală specială. Compania naţională de căi ferate din Kazahstan a trimis o scrisoare clienţilor săi în data de 24 mai în care îi informează că această interdicţie se va aplica şi livrărilor provenite din Kazahstan.

Citește și : Ministrul de interne al Marii Britanii, un nou candidat la funcția de premier

Reuters susţine că interdicţia se va aplica şi producătorilor de petrol şi gaze precum este Tengizchevroil, o companie deţinută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil şi KazMunayGas, care este cel mai mare furnizor kazah de GPL al Ucrainei.

Anul trecut, Ucraina şi-a asigurat 18,8% din importurile de GPL din Kazahstan, un procent în creştere faţă de 4,8% în 2017, iar anul acesta firmele din Kazahstan au livrat în fiecare lună Ucrainei o cantitate cuprinsă între 20.000 şi 25.000 de tone de GPL. De asemenea, Kazahstanul a livrat anul trecut Ucrainei o cantitate de aproximativ 455.000 de tone de cărbune.

Tags: GPLKazahstanrusiaucraina
Categorii: Diaspora