Rusia a lansat un atac de amploare asupra Odesei

Publicat:

Rusia a lansat duminică-noapte al cincilea atac de amploare asupra Odesei, oraș-port ucrainean la Marea Neagră, potrivit Știri.md.

Mai multe rachete de croazieră au lovit puncte critice din port, dar și mai multe clădiri rezidențiale. Potrivit unor informații neoficiale sunt peste 50 de morți, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.


Citește și : Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului SUA

Oficial, rușii se răzbună astfel pentru atacul asupra podului Kerci de la începutul săptămânii.

Unii analiști spun, însă, că Moscova vrea să distrugă infrastructura din port, pentru a împiedica Ucraina să reia transportul de grâne către restul lumii.

Asta deși inclusiv China a exercitat presiuni asupra Kremlinului, la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a-și relua participarea în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Între timp, Kievul a revendicat explozia care a avut loc ieri la un depozit militar din Crimeea.

Ucraina a atacat din nou cu drone un depozit de muniții din Crimeea. Ceea ce a determinat autoritățile pro-ruse să ordone evacuări pe o rază de cinci kilometri și să suspende iarăși traficul rutier pe podul care leagă de Rusia peninsula ocupată în 2014.

Vladimir Zelenski: ”Podul Crimeii nu este doar o cale de transport logistică. Este o cale folosită pentru accelerarea războiului. Da, pentru noi, aceasta este o țintă militară legitimă”.

Pe front, armata ucraineană continuă ofensiva. Câștigurile teritoriale sunt modeste, dar Rusia pierde zilnic zeci de piese de artilerie pe care nu le poate înlocui suficient de repede. Lupte grele se dau în sud, în regiunea Zaporojie, dar și în jurul orașului Bahmut, aproape încercuit de ucraineni.

Rușii au anunțat sâmbătă că un jurnalist de la agenția rusă RIA Novosti și-a pierdut viața într-un bombardament ucrainean cu muniție cu dispersie. Alți trei jurnaliști veniți să facă reportaje pentru publicațiile Izvestia și Sputnik au fost răniți.

Ca răspuns la declararea de către Rusia a unor zone largi în Marea Neagră ca fiind periculoase pentru navigație, ONU a avertizat că un incident militar în mare ar putea avea “consecințe catastrofale”. Președintele ucrainean Zelenski a discutat cu secretarul-general al NATO despre eventualele metode de deblocare a rutelor de transport pentru grâul ucrainean.

Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Orice destabilizare în această regiune și perturbarea rutelor noastre de export vor crea probleme cu consecințe corespunzătoare pentru toată lumea. Criza prețurilor e cea mai mică dintre posibilele consecințe”.

Citeşte şi: Maia Sandu a inaugurat şapte piste noi la Vama Sculeni

Dar tensiunile din regiune au deja efecte asupra pieții mondiale a alimentelor. India a decis să interzică exporturile de orez, pentru a reduce prețul pentru populație, ajuns la un nivel ridicat din cauza secetei care a afectat aproape 40% dintre culturi.

În perioada imediat următoare, Consiliul NATO-Ucraina urmează să se întrunească pentru prima oară de la înființare, pentru a discuta despre situația din Marea Neagră și despre posibilitățile de a relua transportul grânelor ucrainene – fără participarea Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro Comisia Europeană a anunţat miercuri că...

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar...

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea britanicului Patrick Turner în calitate de reprezentant...

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.