Rusia a lovit reţeaua electrică a Ucrainei cu peste 1.200 de rachete şi drone (Ukrenergo)

Publicat:

Forţele ruseşti au folosit peste 1.200 de rachete şi drone pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei, potrivit unui comunicat al companiei energetice ucrainene Ukrenergo, transmis în condiţiile în care Ministerul britanic al Apărării a evaluat că Rusia a eşuat cel mai probabil în distrugerea infrastructurii ucrainene, iar Kievul a anunţat vineri că este în măsură să exporte din nou energie în Uniunea Europeană , scrie news.ro.  

Începând din octombrie anul trecut, forţele Moscovei au lansat sute de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice aflate departe de linia frontului, ceea ce a dus la întreruperi temporare ale furnizării de electricitate, căldură şi apă pentru milioane de oameni.


Citește și : NATO avertizează China că ‘ar fi o greşeală să ajute Rusia’

Dintre cele 1.200 de rachete, 250 au lovit staţii Ukrenergo, provocând daune la 43% din reţeaua electrică principală a Ucrainei, potrivit companiei de utilităţi citate de CNN. Toate centralele termice şi hidroelectrice au suferit diferite grade de avarie, a precizat compania.

Ukrenergo nu a indicat însă în comunicat pe ce perioadă exactă a făcut acest bilanţ.

“În timpul celor mai reci şase luni ale anului, inamicul a încercat să ne ia energia şi căldura prin distrugerea infrastructurii noastre energetice”, a declarat Ukrenergo.

Costul reparaţiilor de urgenţă la reţeaua de energie va ajunge la peste un miliard de dolari, se mai arată în comunicat, care citează o estimare a Băncii Mondiale şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ukrenergo spune că a primit aproape 500 de unităţi de echipamente de înlocuire, iar altele urmează să fie fabricate şi trimise în Ucraina.

Londra consideră un eşec campania Moscovei de bombardare a infrastructurii energetice ucrainene

Campania Rusiei de distrugere a infrastructurii energetice a Ucrainei a eşuat “probabil”, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a situaţiei războiului. Britanicii au observat, de asemenea, că “atacurile pe scară largă” asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit mai rare de la începutul lunii martie a acestui an.

“Campania Rusiei de a degrada grav sistemul energetic unificat al Ucrainei (UES) în timpul iernii 2022-23 a eşuat probabil”, se arată în evaluarea Ministerului Apărării de la Londra. “Atacurile la scară mai mică continuă, dar este foarte probabil ca ele să aibă un impact mult mai mic asupra sistemului energetic ucrainean”, menţionează Ministerul britanic al Apărării.

Atacurile Rusiei încalcă dreptul umanitar internaţional, care interzice luarea ca ţintă a civililor şi a infrastructurii civile, potrivit Naţiunilor Unite.

Companiile ucrainene continuă să se aprovizioneze cu transformatoare de înlocuire şi alte componente critice, însă transportul şi instalarea acestor componente reprezintă o “provocare logistică majoră”.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, situaţia energetică a Ucrainei se va îmbunătăţi probabil odată cu încălzirea vremii, iar “planificarea şi pregătirile pentru iarna viitoare au început probabil deja”.

Ucraina reia exporturile de energie electrică spre UE

Pe de altă parte, Ucraina îşi poate relua exportul de energie electrică după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul energiei, Herman Haluşcenko, citat de Reuters.

În octombrie anul trecut, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Uniunea Europeană – principala sa piaţă de export de energie după începerea războiului – în urma loviturilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Citește și : Zeci de cazuri noi de intoxicaţii în rândul elevelor în mai multe şcoli din Iran

“Cea mai dificilă iarnă a trecut”, a declarat Haluşcenko într-un comunicat postat pe site-ul ministerului, precizând că sistemul funcţionează normal de aproape două luni. “Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia necesară a infrastructurii electrice distruse şi deteriorate”, a adăugat el.

În prezent, Ucraina poate exporta în orice moment către UE maximum 400 de megawaţi.  Exporturile ucrainene de energie electrică spre Uniunea Europeană se fac inclusiv prin România. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork Rusia revendică vineri cucerirea unui nou sat, Iurivka, în estul Ucrainei,...

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC publicat pe 19 iulie, a răspuns la întrebarea...

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.